sawaddikah...






Saturday, December 31, 2016

Goodbye 2016!

sawaddikah...

apa khabar semua? ng arap semua dalam keadaan sihat walafiat ya...hihi...sekejap saja kan masa berlalu...tup tup tahun 2016 melambaikan tangan dan say GOODBYE! 2016 melabuhkan tirai sudah....yayyyy!! tahun 2016...antara tahun yang paling memberi kesan kepada hidup ng...kerana begitu banyak perkara yang berlaku...yup...sangat banyak...up down! semuanya ada...

dan ng bersyukur nah...kerana diberi ruang dan peluang untuk bernafas di muka bumi ini...amalan biarlah bertambah seiring dengan umur ya...peringatan buat diri!

dan sudah menjadi kebiasaan...untuk melakukan post mortem! mari kita lihat...sejauh mana cik Nong berjaya mencapai azam 2016 yang telah ditetapkan...eheee

lalalalalala....let go!

AZAM 2016
1. ng mahu jd anak y baik untuk ibu dan ayah...adik y sweet untk cik abang dan akak y cute untuk adik2 ng...
hihi...tercapai...semestinya jd luk sau yg bek untuk ibu dan ayah tercinta...dan pls k! tidak dapat disangkal ..bahawa si Nong mmg sweet utk the only one brother dan akak2 yg teramatlah cute utk adik2 lakinya a.k.a my little bodyguard...kikiki
dear blog....tahun ini...ng sudah dapat pekerjaan sudah...alangkah gembiranya ng dapat allocates duit within 2 months kerja dan bawa famili dan pho thau me thau ke majlis konvokesyen ng di Serdang...ng sgt terharu...dan kini, ng ada duit sendiri...hasil titik peluh...untk diberikan utk parents dan membantu keluarga...dan sangat gembira dan bersyukur!

2. ng akan jaga kesihatan dan amalkan gaya hidup sihat...yup...mkn makanan berkhasiat...dan tahun ni ng nk amalkn mnuman green tea dan juga jus limau...dan ng akan pastikan ng exercise...by hook or by crook...at least twice a week...target bdn mantap n perut kempis...hihihi...maklumla bila kat rumah...rajin bela lemak..opppsss...
syukur...ng smakin kuat dan sihat...jika dibandingkan dengan tahun2 sebelum ini...sangat gembira...cumanya...tahun ini ng kena allergik teruk...ehee...habis muka den! tapi...xapalah...ada hikmah di sebaliknya...supaya ng tidak bangga dengan wajah dan rupa wajah kan...dan sbgai peringatan kepada diri...kau tu nature style...tok sah gedik2 guna produk itu ini...ehee...deep! titipkan doa...recover soon pls...hihi...soal pemakanan dan exercise....syukur...ng amalkan dengan baik...namun perlu dipertingkatkan lagi dari semasa ke semasa...tahniah ng! 

3. yup...preparation...persediaan awal untuk temu duga spp...ng akan lakukan y terbaik supaya ng lulus interview spp dan berjaya menjadi seorang pendidik...moga segalanya dipermudahkan....
thanks God...ng berjaya lulus temu duga SPP dengan jayanya...ehee...dh la sehari sebelum iv ng senggugut teruk...malam tu...tdur dengan rakaman suara sendiri...maklumlah bdn tersangatlah ko utk membelek buku...nasib kan...ng bleh study cara audio...ehee...elaborate point isu...bcakap...then dengar semula...dan kini, ng sudah bekerja...posting 15 Ogos...ng sangat gembira!


4. ng sudah create blog pendidikan...so apa y perlu ialah ng akan aktif dlm blog pendidikan..dengan nukilan ilmiah dan juga perkongsian ilmu, pengalaman dan bahan bantu mengajar...chayok...hopefully bukan sekadar hangat2 tahi ayam sahaja...gambateh ng...
 blog pendidikan? ehee...sudah create...but ng tiada masa utk menulis...sedangkn blog personal pon...alahai...berkepuk2 habuk...bersarang2...nasib bukan saranghae...kikiki....usaha lagi nah ng...nanti pasti ada masa!


5. create page dekat facebook...yup education page...sama juga function spt blog...tapi kalo page dkat fb mungkin lebih user friendly dan menyeluruh kan...senang untuk diupload bahan...dan org awam pon mudah untuk akses bahan...maklumla sekarang ni rata2nya mempunyai facebook kan...jd...manfaatkan kemudahan yang ada...chayok ng...sehari selembar benang...lama-lama menjadi bukit...
hihi...ng bangunkan page....page koleksi Cikgu Nong...since 4 January 2016...sebelum posting...ng aktif page....namun after posting banyak perkara yang perlu di settlekan...so bersarang...hihi...namun perkongsian tetap ada....dan kini page ng mempunyat 48 +++ org followers....48k dlm tempoh masa lebih kurang setahun...manually k...no boost post or apps...ng gembira nah...bangga dan bersyukur....pabila ramai yg ucapkan terima kasih, doakan kesejahteraan ng dan suka bahan yg ng kongsi...rasa nk ngs...banyak skul guna! cikgu2 guna untuk tujuan PdP...sangat gembira dan terharu....dan Nong dapat hasil jualan 2k +...hasil jualan BBM...dan ng menggunakannya untuk tujuan pendidikan dan beli2 BBM dan bahan2...syukur! so far baki duit RM 400 lebih...ng mahu kumpul untuk beli LCD...projektor pula...RM 1.5k....hihi...gambateh! kalau ada yg beli...rezeki....kalo tiada...okay...sebab ng ikhlas kongsi!

6. tambah keyakinan diri...esp bab kenderaan...at the end of this year...ng arap ng cekap bawa kereta dan motor...ng arap2...perasaan takut ini akan hilang...slowly k...u can do it...believe in yourself ng...
ehee...disebabkan kekangan...okay fine...nit xsempat siapkan lesen keta...ehee...tu la ng...parents gesa dlu xnk xnk...tp x apa ni na...dlu kn ng belum bersedia...dan sekarang sudah ada kesediaan utk ambil lesen...ehee...org len lama dh...kau baru nk start....its okat ng...setiap otg berbeza....dan ng syukur nah...ng dah sowly dapat atasi perasaan takut...fobia...sudah dapat bina keyakinan diri...teruskan berusaha dan berusaha ng! u can do it....bak kata Andrew...perkara yg terpenting ialah kesediaan...lakukan sesuatu perkara apabila anda benar2 bersdia utk melakukannya...


7. kalaula ng dapat keja dalam tahun ni...syukur sangat...ng akan mula menabung...buat bajet...dan manage money properly dengan cara account saving n self saving untuk future...kalo nk bina kehidupan..kena start dr awal...dan disiplinkan diri...
eheee...yay! even ng bekerja di rumah sepanjang fasa menganggur...eh fasa ke?ehee...oh my bahasa...ng juga dapat income...hasil jualan makanan...hihi....hasil jualan kraftangan...ehee...guna kreativiti utk jana income...hasil titik peluh ajar tuisyen di rumah dan juga bisnes di page....gembira...seronok...sebab ng dapat kumpulkan sejumlah wang di samping enjoykan diri...dan ng guna wang tersebut...utk urusan iv...posting dan sementara tunggu gaji...ng xmahu susahkan parents...dan sememangnya ng terbiasa berdikari sejak ng kecil...hihi


8. time management...yep...ng xkan biarkan masa terbiar begitu sahaja...dan akan tekal dengan prinsip y ng pegang selama ni...waktu kerja...fokus betul2...di luar waktu keja dan hari cuti adalah masa untuk diri sendiri, famili dan juga orang tersayang...so...what should do ialah...manage time properly...
yes...ng manage time properly...happy! hihi...75% good!
time management penting...
namun...ada aspek yg perlu diperbaiki...berkenaan waktu kerja...
tahun lepas balik dr skul around 2...rehat2...kdng2 sambil2 chat buat keja around 5 & 6 then sambung dr jam 8.30 hinggalah kul 11 mlm...sebab byk perkara juga...dan ng dapati...not good...rasa mcm keja whole day...so sesibuk mana...pls change! jgn terlalu workaholic...works smartly lepas ni!


9. berusaha ke arah kebaikan dan kesejahteraan hidup...ng mahu bukan sahaja berjaya di dunia...tetapi juga di akhirat...moga dipermudahkan...
ng gembira kerana ng sentiasa berusaha ke arah kebaikan dan kesejahteraan hidup...just simple things...fikirkan yg baik2...dan lakukan yg baik2...moga amalan baik yg dipraktikkan berterusan...moga menjadi bidadari syurga...moga mencapai Nirwana....satukkkkkk3x...


STATUS HATI: NONG AKAN JADI YANG TERBAIK UNTUK PHI...
thanks kerna sentiasa ada untuk ng...thanks thirak sbb sentiasa ada untuk chubuk...andai phi memilih dan ng diplilih...ng akan jadi y terbaik untuk phi...love you...
god...bless our relationship...moga berkekalan dan selama-lamanya...
bila baca status hati 2016...tiba2 rasa mahu menangis...thirak? chubuk? phi? nong?...take a deep breath and stay strong ng...tarik nafas dalam2 dan hembuskan perlahan2...setiap kali teringat perkara yg blaku...ng rasa lelah, penat, tenat , luluh dan hancur hati...dan si hati kecik mempersoalkan...why phi xberitahu kebenaran...bahawa antara kita perlu berhenti dan fullstop kerana tidak sepatutnya pabila "thirak" sudah sah menjadi suami org...kahwin atas pilihan keluarga....dan sekiranya "chubuk" tidak tahu dengan diri sendiri...sampai bilakah phi akan lindung dan hide perkara ini...dan lie and lie...bukankah ng penah bok phi...dalam perjalanan kita...jika ada seseorng yg membahagiakn phi...just tells me...ng lepaskan phi...jika itu kebahagiaan phi....ng pon yin dee ngan perkahwinan phi...tumpang gembira dan bersyukur...ng dapat terima..tetapi ng tidak dapat terima pembohongan phi...tegarnya hati phi....utk memainkn perasaan ng....

do u knw how much i hurt...pabila ditipu oleh seseorang yg mahu ng kahwini....heloooo...differ tau...seseorng yg mahu ng kahwini dengan org yg mahu kahwini ng....tahu x bahwa really hurt pabila ditipu oleh seseorng yg kita cinta dan menaruh harapan utk hdup bersama...phi tahu x...bahawa ia merosakkan trust...dan meluluhkan sekeping hati...phi tahu x ng smpi pengsan2...pabila ternampak gambr perkahwinan phi...tahu x bahawa ng jatuh sakit...xlen xbukan persis mayat hidup...ng mengs spt org hampir gila...tdo dlm sedu sedan....pejam mata sekejap...ternampak majlis perkahwinan phi...kek yg bertingkat....dan pabila perkara demi perkara terbongkar....kenapa phi tipu ng dr mula sampai akhir...n u win the games! congrats...

si hati kecil mengatakan...Tuhan tidak akan uhi seseorang di luar kemampuannya...dan Tuhan tahu apa yg terbaik utk seseorang...believe in his plans and keep praying...doa dan teruskan berdoa...doa dan lakukan perkara yang baik2...

perkara yg blaku...membuatkan ng lebih kenal erti hidup...kenal erti cinta...dan tanyakan pada diri...apakah yg ng mahu sebenarnya...bagaimana bentuk perhubungan yg sememangnya ng impikan dan terbaik untuk diri ini....adakah selama ini ng benar2 bahagia dan menjadi diri sendiri dalam erti kata sebenar....

hinggalah...pabila ng menjejakkan kaki di bumi Selangor...dalam keadaan broken heart...dan hati sering mengatakan tidak mungkin cinta sejati wujud....namun perkara sebaliknya berlaku...seolah2 turning pont dalam hidup...di mana...ng ditemukan dengan seseorang...dan perkenalan dan pertemuan kami ng rasakan sangat unik dan istimewa....ng bersyukur....pabila teringat semuanya...ng tersenyum...kekedng air mata kegembiraan mengalir...Tuhan, hadirkan seseorng utk raised me up....seseorng yg mahu berkahwin dengan ng dan berusaha ke arahnya....seseorang yg mahu ng sah untuknya dan mempunyai sebuah keluarga bersama....

keep praying and praying....build teamships...moga apa yg diimpikan menjadi realiti....moga apa yg diusahakan membuahkan hasil....

STATUS HATI: PADAMU TUHAN, KU BERSANDAR...HIDUP INI INDAH...
TAHUN BARU...AZAM BARU...GOODBYE 2016


skian saja coretan kali ni...

sawaddikah...

GOODBYE 2016!!

Friday, December 16, 2016

Happy Birthday, Nong Nit Photiwong

sawaddikah...

hola semua...hai semua...
entri kali ini...
ng mahu tujukan post khas untuk diri sendiri...
untuk si gadis...yg diberi nama...
Nong Nit Photiwong...

okay...first of all...
sing birthday song untuk diri sendiri...

happy birthday to you...
happy birthday to you...
happy birthday...happy birthday...
happy birthday...Nong Nit Photiwong...
HAPPY BIRTHDAY! NONG NIT PHOTIWONG...

sweet 24 nah...finally ng turn 24...
hihi...see...
pertengahan bulan 12 baru genap 24 tahun...
lalala...muda kan? muda kan?
young n comel...xoxo...
ehee...suka suki saja kata...mentang2 kawan2 semuanya dh lama genap 24 taun....

pejam celik pejam celik...
24 tahun sudah ng...
ehee...rasa mcm eh...banyak sudah umur...
tp still young n mudalah...
always...ehee...

si minion berkata....
lalalala...thanks God...
diberi ruang dan berpeluang bernafas di bumi ini...
moga ng sihat selalu dan panjang umo...
satuk3x....

fuhhhh...blow out the candles...wish away...
nak pejam mata dan wish...
- moga ng sihat sentiasa...sentiasa mengukir senyuman manis dr hati dan ketawa riang
- moga ng menjadi seorang gadis yang tabah dan kuat
- moga keluarga ng sentiasa bahagia...Tuhan, jaga ibu dan ayah...jaga famili ng...mereka insan terpenting dalam hidup ng...ng cinta, sayang dan kasih mereka sepenuh hati...
- moga ng bahagia bsama hero...moga hubungan kali ini membawa ke jinjang pelamin...moga hubungan yg dibina mendapat rahmat Tuhan dan restu drpd semua...
- moga iman ng kuat...moga hati ng cantik...hati yang luhur dan murni...
- moga ng berjaya menggapai impian...impian yang sememangnya menggunung tinggi...
- moga ng menjadi penghuni syurga...menjadi bidadari syurga...
- moga ng menjadi seorang guru yang berjiwa pendidik dan komited dlm setiap perkara yang dilakukan...

short & sweet...moga ng berjaya di dunia dan juga di akhirat...mempunyai hati nurani sesuci seputih kapas...menjadi penghuni syurga suatu hari nanti...

SATHUK SATHUK SATHUK...

#god loves u...just pray...he hears your inner voice...#

panjangnyaaaaa...ehee...
nama pun wish...kenalah panjang kan...
ikut suara hati...
bila si hati kecil berbicara...

i am princess...
happy birthday princess...
MGBU...princess Nong Nit Photiwong...
moga tuhan jaga...Cikgu Nong...

mahu jadi joyful princess...yg riang gembira...senyum sentiasa....ceria selalu...

i hope my bday wishes...will come true...
dan ng berharap agar wishlist 2017...menjadi kenyataan juga...
nantikan wishlist ng ya...nanti ng kongsikan...ehee...


yes...should be like this...

birthday prayer...
moga birthday kali ini ng menjadi lebih baik...
dr segala aspek...
satukkkkk

happy birthday to me...


yes...just enjoy the ride...and make awesome memories...

pada kesempatan ini..ng mahu rakamkan jutaan terima kasih untuk semua ucapan dan doa yang kalian titipkan...terima kasih semua...sayang korang!
moga semua dimurahkan rezeki, dikurniakan kesihatan yg bek...hidup sejahtera dan bahagia...
may God bless...
happy birthday to me...
xperlu sambutan...no need hadiah yg mahal2 or so on...cukup sekadar ucapan selamat hari lahir...itu pon ng sangat gembira...gembira kerana diri diingati dan dihargai...

dan pada hari ini...ng rasa sangat gembira...kerna dapat lakukan apa yang hati mahu...pergi ke tempat ibadat...membuat amal ibadah...rasa hati sangat tenang...dan minta pada Tuhan...birthday wishes...usaha yang diiringi doa...moga ia menjadi kenyataan...satukkk...

dan...ng bersyukur...
kerana ada ibu dan ayah...ada sebuah keluarga...berada di samping keluarga tersayang....ng diberi peluang untuk hidup dan bernafas di muka bumi ini...dan ng tekad akan occupy hidup ini dengan perkara yang baik2...moga berjaya dalam segala aspek...sukses di dunia dan juga di akhirat...menjadi penghuni syurga...bidadari syurga....

#favourite quotes#



Hidup Ini Indah

Life Is Beautiful...

Educate ourselves to have beautiful mind, heart and soul...these beauty will not fade...but will grow beautifully♡♡

Moga menjadi bidadari syurga Nong Nit Photiwong...

to some special...i'm glad i have you...sama2 kita usaha nah...sama2 kita berdoa...usaha yang diiringi doa...moga hubungan ini mendapat berkat dan rahmat...moga kita bersama suatu hari nanti, hidup bersama dan berkekalan selama-lamanya...thanks so much...
thanks for everything...thanks with love!

hihi...from him...
terharu! khop chai nah samrap thuk2 sing...thanks for everything...

#On this day was born one cute and beautiful princess and fortunately she is my princess. She made me feel like the luckiest guy in the world. So, I will make everything for her. Happy birthday, my princess!!!#

thanks with love...i'm glad and happy i have you...may God bless us...sathuk3x...

sekian saja coretan kali ini...

HAPPY BIRTHDAY NONG NIT PHOTIWONG...NONG TURNS 24...SWEET 24...

STATUS HATI: I'm Happy! Happy Birthday to me...Thanks God...

Wednesday, December 14, 2016

Happy Graduation Day...

sawaddikah...

apa khabar semua?
ng titipkan doa...agar kalian dalam keadaaan sihat sejahtera...
dan dimurahkan rezeki...

pabila hujan membasahi bumi...ilham seakan-akan ada la plak...
so...menulislah jawabnya...

saya bukanlah penulis yang baik...namun menulis apa yang dirasakan terbaik...
eheee....lamanya xkata statement ni..

baiklah...entri kali ini...ng mahu ceritakan serba sedikit...serba sebanyak...eh...ke serba sederhana tentang majlis konvokesyen tempoh hari...ehee...which one nieh? serba-serbilah...cerita sajalah kan...

HAPPY GRADUATION DAY...NONG NIT PHOTIWONG!
SELAMAT HARI GRADUASI...CIKGU NONG...
YIN DEE DUAI PRINCESS...U DID IT!

nota kaki...dari hati...untuk Nong Nit Photiwong...

ng sangat gembira dan sangat bersyukur...akhirnya ng berjaya tamatkan pengajian dengan jayanya dan hadiahkan segulung ijazah untuk ibu dan ayah tercinta...

sepanjang tempoh pengajian...luk hadiahkan anugerah pengarah untuk pho dan mea...dan pada kali ini...luk hadiahkan ijazah kelas pertama untuk pho ngn mea...luk mahu pho ngn mea happy dan bangga dengan kejayaan luk...satu2nya puteri dlm keluarga kita....
pho ngn mea selalu ingatkan luk...pho ngn mea...mahu luk pho dan mea jd manusia yg baik...gadis yg bersahsiah dan berakhlak mulia...itu yang terpenting dan paling penting....

ehee...tp luk sau khon ni...
mahu jadi org yg bijak pandai..untuk pho mea bangga...mahu jd gadis yg berhati mulia dan berbudi pekerti...luk phajajarm nah! pen khon dee samrap tua luk...samrap pho mea...lek thuk2 khon...but...ehee...kecomelan dan sedikit naughty ala sweet kenalah ada...sebagai pelengkap hidup ini! eheee..just untuk orng tertentu saja...mana boleh semua...ahaaa!!

finally...i did it!
finally...ng did it...princess did it...OFFICIALLY GRADUATED!

Degree...Bachelor of Teaching (Hons)
FIRST CLASS...
MATHEMATICS FOR PRIMARY EDUACATION

nama saya Cikgu Nong...saya Cikgu Matematik...
ehee...Cikgu Nong tegas! but cikgu sweet...harap maklum!
ehee...

tidak sah la plak ng nieh...kalo sehari xangkat bakul...hihihi...

baiklah...biar gambar yg membicarakan!

selfie with mummy and daddy...
khop khun nah pho ngn mea...
kerana sentiasa support...beri sokongan dan dorongan kepada luk hingga saat ini...
khop khun kah!
ehee...soalan? muka ng sama ngn sapa? mom or dad? eheee...sempat lagi!
tp kombinasilah...kan anak ibu dan ayah...wink2...
luk did it! yuhoo...luk konvo leau...dan jadi guru leau...yeayyy...
tekad di hati...yes, luk mahu lanjutkan lagi pelajaran ke peringkat yg lebih tinggi dan amalkan proses pembelajaran stiap hari...never n never stop learning...

with pho thau and me thau...
dua orng insan...yg ng sgt cinta dan sayang...
love you so much! nong janji nah...
akan jd guru yg terbaik...utk mendidik anak2 bangsa...

finally...i did it!
masukkan lam wishlist! go for master...
to my hero...pls take notes...
go for our master nah!
hihi...never stop learning!

me...on my big day...
i'm princess...
yeayyy! princess dapat degree!
jangan sangkal boleh?
ehee...lihat gambar sendiri...mahu katakan sekuat hati...
biarkan hati berbicara...berkata2 seindah bahasa sedalam makna...
Nong Nit Photiwong sememangnya cantik bila berjubah...
pls2 n pls say yes...
ehee...

so next jubah? jubah master...then PhD...kata mahu sampai JUSA C...xsalahkan berangan2...letakkan impian setinggu gunung...dan bertatih...berusaha untuk menggapainya...

berpakaian thai...
kain songket ini...me thau berikan...pabila ng masuk ipg...
pabila me thau tahu larn sau yg sulung akan belajar dlm bidang perguruan...
ng masih teringat lagi...senyuman dan harapan me thau...mahu ng menjadi guru...bergelar seorang pendidik...dan hari ini...hari konvokesyen...ng memakainya...
baju lama...tapi penuh makna...

eheee...slimnya saya?after 6 years still leh pakai...
ahahaha....ini gara2 weight loss!
tu boleh muat semula...
apapun...ng bersyukur...
i can wear this meaningful attire on my big day...

my family...yg tepi tu...org kampung...ng pgl lung...
dialah yg drive di sini...khop khun nah kah, lung...drive di sini...dan berikan rup prak untuk ng...happy kah...bila suad mon di bilik setiap petang, ada rup prak duai...im happy...very happy...

baju coklat lak...adik yg pertama...ehee...yg ni sado kan...nk apa sekeras mulut sekeras hati dia pun kena turut lek permintaan si kakak...mana x...akak dia boleh tahan kuat majok n penuh ngn skill utk si adik2 penuhi kehendak hati...hihihi...xmanja ngn adik2...nk manja ngn sapa...kalau manja yg minx disekeh beb ni...xoxoxoxo

baju petak lak...adik yg kedua...ahaaa...yg ni lain dr yg lain sedikit...ala2 Cina..ikot belah me thau kan...hihi...thanks untuk bear pink...siap ada bunyi lagi...lalalala...nah...muaaahhhh

yg ketiga...si bongsu...hihi...suka kata kt dia...ada lesung pipit sebab semut gigit pipi masa dia baby...ahahha...jeles...knapa dia ada lesung pipit? ng ada...but sebelah...tp tu pon xrapa nmpk...just senyuman tertentu saja akn nmpk lesung pipit..ehee...tp nit bukan kes semut gigit k...hihi...

and...baju hitam itu si abang...satu2 abang ng...hihihi...tp abang muka ketat lah...org nk minx apa...no no no...ehee...jgn kwn ngn abang...xoxo...apapun...sayang lek...my only one abang...

see...miss ng ada sampai 4 bodyguard...ada hero2...hihihi...sapa nk ganggu n main2kn perasaan...suhhhh3x...pergi jauh2...

photographer soh free style...family photo...hihi...tp mcm mcm semua lak awkward...ehee... 
apapun...ng sangat bahagia...Happy Graduation Day!






Sunday, October 23, 2016

Recover Soon...

sawaddikah...

hari ini ng luangkan juga sedikit masa...
untuk...
kembali menulis...
rindunya...lama sudah ng tidak mencoret...
lama sudah kan ng tidak beri ruang dan peluang...
utk si hati kecil berbicara....

recover soon... 
i hope my skin will recover soon...


lebih2 lagi...tidak lama sudah...
konvo & dinner sekolah...
of course la mahu nampak cantik...cun...
dan kulit healthy kan...
mudah2an...
seperti dulu...
#satuk#

so ng ada masa lebih kurang 14 hari...
2 minggu...

uwaaa...nanti sukantara tahap 1...sukaneka & sukan tahunan...
so..so...
ng kena lah lipatgandakan usaha utk jaga muka la ya?
pakai cream n sunburn cream?
uhuu...tutup mata...ttp fikiran dan lupakan sahaja...
ehee....
no...no...mana leh ttup fikiran...
len makna pula...hihi

maklumlah muka cik Nong nieh memilih...cerewet n sensitif sungguh...
nak herbal n natural ja...
ehee...
kalo pencuci lak...nk y mahal2...
apakah?

okay...so...
let plan n think about ideas...
how to do...
supaya muka ng recover sebanyak yg mungkin...
rasa healthy...dan kalau boleh...
sudah tentunya nak bersih mulus...
mungkin ke x?
tidak salah kan berharap....
mana tahu dewa dewi bidadari syurga dengar...
bangun pagi...terus flawless,,,
hihihi...

oppsss...mood merapu pula dah...
yay...

okay...kembali serius...

Nong Nit Photiwong...
should....

taraaa....
1. amalkan pemakanan yg sihat...kurangkan makanan berlemak...bergoreng...dan for sure kena banyak makan buah2an dan sayur2an...many types k! esp yg baik utk skin...

2. drink a lot of water...kena minum air suam...at least 1.5 liter sehari....teh hijau tanpa gula...say no to nescafe...mnuman bergas...dan say yes to fresh juice!

3. processed n frozen food...n fast food...kena elakkan...

4. kena rajin buat natural mask lah.,..ehee...baca artikel...dia kata campurkan gel aloe vera...amik dr pokok n pure honey...mix...bg sebati n apply dekat muka...berkesan utk merawat dan menyegarkan kulit muka...so cik ng...mohon rajin2kan diri...kan banyak pokok aloe vera di luar rumah...

5. ehee...ng kena consume pure honey hari2...2 kali sehari...sarapan n before tdo...slain jaga sora sebab banyak guna utk mengajar murid...honey juga bagus utk merawat skin! kalo mahu bibir pinkish gtwo...silalah sapu pure honey pd bibir anda...ehee...

6. tdo dan rehat secukupnya...uhuu...kalo mcm ng ni...susah benar nk tdo...jd powerpuff girl ke apa tah...kalo da lebihan tenaga...celik benar mata...kena betul2 penat...mudah terlentok ja sampai ke pagi...kna lompat bintang la kot petang2...supaya penat skit...nk bilang biri2 or monkey...kurang berkesan sudah,,,tidak juga pejam2 mata...
ada x sudi bed time story? sure...sekejap aja zzzz...ralit...best dgr story...

7. apa ek...ehee...ng kena disiplinkan diri dan amalkn rules yg ditetapkan...
gambateh...
nk bjaya no short cut...
nak cantik mulus kena rajin buat mask...kikiki...

baiklah...skian saja coretan kali ini...

sawaddikah



Friday, October 7, 2016

Coretan Si Hati Kecil...

sawaddikah...

dear belog...dear sweet corner...
lama sudah kan ng tidak mencoret...
lama sudah si hati kecil ini tidak berbicara...

baiklah...pada hari ini...
luangkan sedikit masa...untuk hati ini berkata2...

how to start ek? ehee...baiklah...kita listkan satu2 okay?
ooo...

1. thanks God...ng sangat bersyukur kerana ng sudah memperoleh pekerjaan...bersyukur sangat...kini, ng memasuki fasa baharu kehidupan...dan semestinya ng perlu mendewasakan diri ini...kan3? tapi...boleh aja...kalau nk dewasa fikiran tp kekal kecomelan? eheee...
okay...ng ditempatkan di negeri Selangor Darul Ehsan...masa dapat khabar...tiba2 rasa nk ngs pon ada...disebabkan masa preparation yg singkat lebih2 lagi kami dimaklumkan skul selepas menghadiri orientasi di Klang...masa tu mcm2 bermain2 di fikiran? tmpat stay? mungkinkah ng akn dpt tmpt stay within 1 day? OMG...xdapat bygkn...how to go to skul? mcm mana nk survive? dan mcm2 lagi...

hari pertama ng menjejakkan kaki di Selangor...ng bersyukur sgt kerana semuanya dipermudahkan dan ditemukan dgn org2 yg baik...sungguh ng tidak sangka...betul2 di luar jangkaan...ng berjumpa secara kebetulan dgn sanak saudara isteri sepupu ng yg berada di sana...di highway...tanpa dirancang...mereka bwa kmi mkn bersama2...tunjukkan jalan, steamboat di rumah...dan dan bantu ng carikan bilik sewa setelah dapat tahu ng dapat SKSW...dalam masa sehari ng dapat bilik sewa...tuan rumah sgt baik...dan akak2 yg sewa serumah pon baik...bila teringat tiba2 air mata nk mengalir lagi...ng sangat bersyukur kerana semuanya dipermudahkan...segala urusan dipermudahkan...ng sendiri tidak jangka...terima kasih semuanya...

apabila melapor diri di sekolah...dalam masa seminggu ng mula dapat menyesuaikan diri dgn agk baik...cikgu2 di sana semuanya okay...terasa akrab,,,walaupun baru saja beberapa hari....ng sorang saja di sana...dan rakan-rakan ng yg lain semuanya kawasan lain...jadi, kami terpisah dan masing-masing membawa haluan sendiri...tipulah kalau tidak terasa lonely...nasib ada Phi Vee, anak ibu saudara ng teman ng hampir seminggu di sini...tapi kan, bila Phi Vee balik ja ng ngs sorang2 dalam bilik...ingatkan hati sado...rupanya tidak...kerana ng sorang2 di sini...kawan ntah di mana...tanpa sanak saudara...tanpa adik beradik...tanpa famili di tempat "asing"...menangis...menangis smpi tertdo...rasa sugul...terasa kosong...ng mampu ke?

bila bgn ng cuba bina semula kekuatan...ng cikgu okay? xkn la cikgu nk cengeng kan...dan ng please...ng umo 24 tau! bkn remaja lagi...tapi dewasa...awal dewasa tau! bila kol famili...ng tahu ibu sgt risaukan ng...ng pretend i'm okay...i'm fine...ng xmahu ibu risaukan ng...lebih2 lagi bila ng penah katakan kpd ibu ng mahu membawa diri jauh utk lupakan semuanya...walhal ng tidak berniat utk berkata2 begitu...terlepas kata....ng mahu lupakan perkara yg berlaku..dan pabila ng jauh dr famili sudah pastinya ibulah paling risau...lebih2 lagi apabila melepaskan anknya yang sememangnya tidak seperti dulu...dr seorg gadis yg begitu ceria...mudah gelak ketawa berubah menjadi sugul dan pendiam...walaupun masa itu keadaan ng sudah okay sedikit...tetapi hati ini masih lara...deep hurt...pain inside...teruknya keadaan ng masa itu...teruk sgt...ibu tahu ng sakit...ng terluka...pabila ibu menangis lihat keadaan ng...dari situ ng janji pada diri ng perlu bangkit...ng tidak mahu ibu menangis...bukan sebegini...bukan persis mayat hidup...Tuhan tidak akan uji kita...di luar kemampuan...banyakkan berdoa...lakukan perkara yang baik2...Nong Nit Photiwong! Start new life at Selangor!...

hari bersilih hari...disebabkan kesibukan demi kesibukan...ng lali ngn busy routine...sgt busy...smpai suatu ketika...ng flashback...ng tidak boleh begini...ng manusia...ada hati ada perasaan...bukannya robot...ng fanatik kerja...kerja saja...sampai stress...stress ngn persekitaran murid....stress bila clas out of control...stress bila tahap penguasaan murid sangat lemah dan ng pula stress pabila mereka kurang motivasi utk belajar...tidak pernah rasa begini...sampai ng katakan pada diri...cabarannya...dlu praktikum pon tidak terasa begini....tapi kali ini? adakah ng fail? ng sendiri xpandai atau apa...? rasa kecewa bila bawa BBM ke kelas...sediakan smpi tengah mlm...print out worksheet...tp lesson...hancur! masa lebih...utk bentuk disiplin dan tegur murid bukannya mengajar...ada saja kekangan....roket? sembur naga...berlari? OMG....tidak beri perhatian...just dtng n balik skul begitu saja....adakah disebabkan clas hujung? adakah sebab persekitrn tmpt tinggal? adakah...bermcm2 adakah....bayangkan dlm tempoh dua miggu...almost everyday...ng langsung tidak dapat kepuasan...kenapa dgn mereka? kenapa dgn ng? ng gagal? pabila blik...merefleksi diri...cuba approach mereka...guna pendekatan hati...dari hati ke hati....beri motivasi...beri galakan...yg penting galakkan mereka hadir ke sekolah...dan at least they learn something di sekolah...walaupun sedikit...dan bentuk tingkah laku dan peribadi...mungkin kanak2 perlukan kasih syg di sekolah....mgkin mereka ada masalah tersendiri...dan ng seharusnya berusaha bukannya membiarkan...teach the ways they learn! dan jgn sesekali guna kekasaran dan kekerasan...berikan kasih syng...dan banyakkan bersabar.....

saban hari...ada sedikit perubahan...ng bersyukur nah...mereka mula involve...mula belajar dan membuat kerja sekolah...tetapi kanak2 ini ada juga hari2nya...bila mood nakal mereka kembali...beli mood nak main datang...aduhai! berlari2 pula....huhuhu....

namun...walau apapun berlaku...ng tidak mahu mengalah kah...ng mahu terus berusaha dan berusaha...at the end ng mahu mereka menjadi kanak2 yg baik...kanak2 yg bersemangat utk belajar...ini tekad ng...dari segi akademik...ng juga akan berusaha...at the end, mereka perlu tahu membilang dan tahu basic tambah dan tolak...tetapkan matlamat yg simple dlu ng...moga ianya tercapai...yg penting sikap...bentuk sikap dan keperibadian murid!

bnyak lagi ng mahu ceritakan...eheee...now...ng happy dengan life ng sekarang...dan ng mahu enjoy kerja...chayok2 Nong Nit Photiwong!

STATUS HATI: BERI PELUANG UNTUK DIRI!

Monday, July 18, 2016

Phansa...

sawaddikah...

entri kali ini...
ng mahu ceritakan serba sedikit tentang budaya masyarakat Thai...
maklumlah 3 hari lagi akan masuk "Phansa"
bagi kami...sepanjang tempoh "Phansa" merupakan antara bulan mulia...pendek kata, bulan yang menggalakkan penganut agama Buddha membuat ibadah & ibadat dan amalan2 mulia...
tapi...untuk melakukan kebaikan...perlu setiap hari ya! hihihi...
barulah hidup aman dan harmoni...
berada di landasan agama...mengikut lunas2 agama...
mudah-mudahan...kehidupan kita semua diberkati...

baiklah...
berbekalkan ilmu di dada...ng akan ceritakan tentang asal usul "Wan Khau Phansa" ataupun "Hari Masuk Phansa"...make it short n sweet okay?

Hari Masuk Phansa...merupakan hari penting dalam agama Buddha...pada hari tersebut, para sami...perlu memasang niat dan bertekad untuk menetap di sesuatu tempat, iaitu mana2 wat sepanjang tempoh 3 bulan bermula pada "rem 1 kham dean 8" bulan 8...mengikut kalendar Thai k...usually akan awal sebulan dr kalendar standard yg diguna pakai...mean kalo kalendar standard still bulan 7...kalendar Thai sudah masuk bulan 8...

rasional kenapa perlu menetap di suatu tempat?
kerana pada tempoh ini...merupakan musim hujan...kalau zaman dahulu kala...hujan2 memanglah susah untuk bergerak ke mana-mana...maklumlah...nak jumpa tempat yg berbumbung pon sukar kan?plus jalan yg berlopak2...dan tiadanya bekalan elektrik dan air seperti zaman moden nieh...
itulah rasionalnya sami perlu menetap di sesuatu tempat bagi memudahkan urusan...membolehkan mereka berlindung drpd hujan dan paling penting sekali ialah menggunakan masa tersebut untuk mendalami lagi ajaran Buddha dan menyebarkannya!

dan dalam tempoh ini juga, sami akan bertandang dari rumah ke rumah setiap pagi untuk "Bintakbath"...di mana, penganut agama Buddha akan membungkus nasi, lauk-pauk, buah-buahan dan juga bunga untuk disedekahkan kepada para sami...kerana...bagi kami amalan bersedekah merupakan satu amalan mulia...lebih2 lagi bila bersedekah dengan hati yang tulus dan ikhlas...dan mempunyai niat untuk melakukan kebaikan...dan ng rasa sangat bersyukur nah...kerana di tempat ng...sami dari Wat Boonyaram masih lagi mengekalnya...syukur sangat kerana masih diberi ruang dan peluang sebegini...

dan dalam tempoh ini...para sami disarankan supaya mendalami dan mempelajari tentang agama...dan mempraktikknya dalam kehidupan seharian...dan pada masa yang sama menyebarkannya kepada orang ramai...

dan ng juga mahu kongsikan tentang salah satu adat yang dilakukan sebelum masuk Phansa...iaitu upacara "Thawai Thean Phansa"...maklumlah baru2 ini...pada hari Jumaat yang lepas, 15 Julai ng ikuti rombongan ke 9 buah wat untuk "Thawai Thean Phansa"

"Thawai" maksudnya memberikan & menyembahkan..."Thean Phansa" pula ialah sebuah lilin yang besar dan panjang...berbeza daripada lilin2 yang lain...yang rata2nya kecil sahaja...dan lilin ini akan digunakan pada tempoh "Phansa"...kerana lilin ini akan dinyalakan di tempat beribadat sepanjang tempoh ini...

actually alkisahnya...dr zaman dlu2...kan tiada bekalan elektrik lagi..pelita or lampu pon hanyalah di sesetengah tempat saja...so hanya bergantung harap pada lilin la kan...cahaya daripada lilin ini membolehkan para sami mendalami dan membaca buku2 agama pada waktu malam...cahaya lilin ynag menerangi...jadi, memudahkan para sami untuk beribadah dan membuat ibadat...

oleh sebab itulah, tercetusnya adat ataupun upacara "Thawai Thean Phansa"
di mana penduduk kampung...akan membuat sendiri lilin ini...lilin yang besar dan panjang untuk disedekahkan kepada wat...kerana ia memberi banyak manfaat...khususnya kepada para sami... amalan menyedekahkan lilin ini diibaratkan sebagai suatu amalan sedekah yang diterangi dengan cahaya...kerana amalan ini dikatakan akan menyuluh dan menerangi kehidupan seseorang individu...

bagi agama Buddha...lilin simbolik cahaya kehidupan...kerana cahaya lilin diibaratkan medium yang membolehkan seseorang bertambah ilmu pengetahuan...jelas pendengaran dan tajam penglihatannya...mean mempunyai cahaya dan keterangan dalam menilai sesuatu perkara...menerangi kegelapan dan kemalapan...

okay...sekianlah sesi ilmiah...
hehe...ng mahu santai2 plak k!

nk coretkan tentang memori "Thawai Thean Phansa" tempoh hari...

biarlah gambar membicarakan...

kami pergi dengan menaiki bas...
ng naiki bas yang pertama...
lima buah bas semuanya...

kami pergi 9 buah wat, iaitu
Wat Lampam, Wat Nanai, Wat China, Wat Plai Mai, Wat Thung Prouk,  Wat Thung Kyai, Wat Dang Pleang, Wat Mai Son dan Wat Telok Wan Jah...

dan ini pasukan wat...
pemain alat2 muzik...yang basic...

sebelum "Thawai Thean Phansa"
akan mengelilingi bangunan tempat beribadat yang dipanggil "Bod" sebanyak tiga kali
budak2 perempuan di depan akan menari manakala budak2 lelaki akan memainkan alat muzik

ni antara bahan2 yang disedekahkan...
paling penting ialah "Pa Abnam Fon" persalinan kain yang berwarna oren...dan "Thean Phansa" lilin yang besar dan panjang...
yang lain2 sebagai pelengkap sahaja...
antaranya minyak, peralatan mandi, beras...dan so on...

setiap wat mempunyai design yang tersendiri...
cantik x?

bersiap sedia untuk upacara adat...dan sembahyang...


ini ialah dekorasi dalam bangunan...tepat beribadat...
lazimnya akan dilukis dengan gambar2 yang memaparkan kisah
pengasas agama Buddha...

sami memberi sedikit ceramah dan panduan kehidupan...
ng tertarik dengan kata-kata beliau...
yang mengatakan bahawa...
titipkan doa..berdoa dengan penuh niat...dan hati yang suci dan lapang...
mohon keberkatan...pada hari masuk Phansa
agar pahala2 yang dibuat...iaitu pahala "Thawai Thean Phansa 9 Wat"
supaya pahala ini akan menyuluh dan menerangi kehidupan...
pada hayat ini dan juga hayat2 mendatang...

really like this picture...
sangat comel...hihi
maklumlah tiga superhero ni membuat muka comel...

ng dan adik sepupu...
ng tanya adik...knapa senyum mcm tu...
dia kata...alaa...akak..
comel kan Sittha senyum mcm ni?
amboi2...sepupu yang sorang ni...
pandai bercakap sungguh...

gambar lagi...ehee...

ini Wat yang keempat...

ayah mengangkat "Thean Phansa" yang paling besar sekali semasa mengelilingi bangunan wat...
gilir2 ngn ayah saudara...
maklumlah berat...
around 20kg...

again...bersiap sedia untuk sembahyang...

bangunan wat lagi...

cantik kan! really felt in love with this design & building...

lilin yang besar & panjang...
inilah "Thean Phansa"


bersiap sedia untk sembahyang lagi...
seorang wakil...menyalakan dua batang lilin dan tiga batang colok...
selalunya wakil ialah orang lelaki dan berumur...
untuk menunjukkan rasa hormat...dan sebagai cth teladan yang baik...

pintu masuk wat kesembilan...
Wat Telok Wan Jah

salah satu bangunan beribadat di Wat Telok Wanjah


perarakan "Thean Phansa"

bersiap sedia untuk sembahyang...

pada hari tersebut...ng rasa sangat gembira dan sangat bersyukur...
kerana diberi ruang dan peluang untuk "Thawai Thean Phansa"
selepas banyak perkara yang berlaku dalam hidup...
ng harap "Phansa" tahun ini akan memberi sinar baru dlm hidup ng...
moga berkat pahala "Thawai Thean Phansa 9 Wat"
akan menyuluh dan menerangi kehidupan ng, keluarga ng dan semua makhluk di dunia ini...
satuk3x...

 maklumlah...sudah wat terakhir kan...
so ada sedikit masa untuk bergambar...

tadaaaaa...

salam sayang drpd Nong Nit Photiwong...
hidup ini indah...
senyum2 slalu nah!

my bro...Vik Rawat Photiwong...
org selalu tanya...kenapa dia gelap?
penangan Sunday la kot...hihihi

lalalala...
gaya apa ni adik oi?
curi2 snap...hihi...sukalah gambar ni!

with daddy...

mengantuk sudah ng...sekian saja coretan kali ini...

sawaddikah...

STATUS HATI: INNER PEACE...THANKS GOD...