sawaddikah...






Monday, October 16, 2017

Happy 1st Anniversary

sawaddikah...

apa khabar semua? nong harap semua readers...sihat walafiat...dimurahkan rezeki dan mendapat rahmat daripadaNya...

rindu! lamanya nong tidak mencoret...sungguh lama jari-jemari ini tidak menari-nari di atas keyboard...kekangan masa...kekangan itu ini....mbuatkan nong slowly lupa hobi nong yang satu ini...hihi...busy betul ya Cikgu Nong...!ooo...dan si hati kecil berbicara...dan sekali lg mengatakan...sesibuk mana diri....nong seharusnya meluangkan masa untuk diri dan kembali menulis! ya...kerana...bila menulis...dapat berkomunikasi dengan diri sendiri...mengenali diri dlm erti kata yg sebenar....dapat meluahkan rasa hati yang terbuku...mengekspresikan peristiwa yang berlaku dalam hidup...what we call...yeah! moment...semua ini...pabila diabadikan...menjadi memori...kenangan...sama ada suka mahupun duka...kerana...inilah kehidupan....

saya bukanlah penulis yang baik...namun menulis apa yang dirasakan terbaik...


teringat pula...pernyataan ini...yg sering kali...acap kali ng katakan pada diri...terbaik...dr pelbagai perspektif dan sasaran...mungkin...terbaik bg diri...orang lain...mahupun sekeliling...

kehidupan kita...bg nong...liku-liku dan kisah hidup...tertulis sejak azali lagi...mana mungkin...dan mana boleh disamakan dengan novel2...cerpen...drama dan sebagainya...yang direka...hasil nukilan...gambaran imaginasi oleh seorang insan...

hidup kita...kehidupan kita...tertulis...direncanakan oleh Tuhan...sangat unik dan istimewa...dan pastinya setiap org berbeza...apa yg berlaku dalam life...bagi nong...berdasarkan dosa pahala....karma masing-masing...dan apa yang berlaku...pasti ada hikmah di sebaliknya...pasti ada sesuatu yg tersirat di sebaliknya...dan hidup ini sebenarnya indah! HIDUP INI INDAH...


tanya pada hati...bagaimana kita mahu melihat, berhadapan dan menilai perkara yang berlaku dalam hidup kita...adakah kita hanya melihat dari satu perspektif sahaja...ataupun pelbagai perspektif...lihat dari sudut yang positif ataupun negatif...

sering kali ng soalkan pada diri...does true love exist? right man? how about right time? dan sebagainya...how strong i am? why...many and so many...and many many things had happened to my life...dan si hati kecil mengatakan...gadis tetap gadis...yes! i am a lady...and am i strong enough? am i...how about my heart? apa yg akan dilakukan...pilihan dan tindakan apa yg akan diambil...oh! God...

can i get through this?

kenang balik...apa yg berlaku...my tears...rolling down...such a deep pain...heartbreak...broken into trillions pieces...one words...HURT!



masa itu...selama ini...nong tidak baik ke? what i have done to others...nong byk dosa ke? and again and again...why! i can't...

dan pastinya...akan suatu side...yg selalu...raise me up...
kerana...
Tuhan sayangkan kamu...kerana kamu bernilai...you are worth...precious! dan perkara yg berlaku...membuatkan nong tahu...dalam hidup...banyak perkara yang akan berlaku dan berlaku...membuatkan apa yg berlaku dalam life...perkara demi perkara...yg membolehkan kita mengambil iktibar dan pengajaran daripadanya...membuatkan kita tahu...selapang mana dada kita...sebaik mana hati kita...dan pilihan...tindakan di tangan kita!


Ogos 2016!
diri nong tekad...lupakan apa yang telah berlaku...hakikatnya...mustahil...mana mungkin lupa?mungkin dapat memaafkan...tetapi untuk lupa...tidak sama sekali...

dan mulakan hidup baru...di Selangor! yes...turning point...life!! i am strong! i can...and i strong enough...to cope with everything...to continue my life...to raise me up...

love? how about love?
i have nothing to say about it...

nong selalu berdoa dan berdoa...mohon kepadaNya...andai kata...perasaan ini ada...lahir...biarlah pada org yg benar...dan masa yg benar...i am praying...i pray...for the right man...and right time...



dan sekiranya...ng dipertemukan dengan sesiapa...dan dia bukan untuk nong...jauhkanlah...jauhkan dia drpd nong...kerana nong tidak mampu lagi...

masa nan...hati nong...kosong sekosongnya...benar2 kosong...dan kosong!



FLASHBACK!!
kisah Nong Nit Photiwong dan Chawaruth Ket Keaw!

15 Ogos 2016...masa lapor diri...selepas balik dari Klang...nong survey sekolah di mana nong ditempatkan...nong ditempatkan di sebuah sekolah di tengah bandar...di Petaling Jaya...masa nan...tanpa nong dan dia sedar...rupa-rupanya ayah kita berdua pernah berjumpa dan cakap2 di sana...buat kali pertama...dan ng dan dia...baru tahu baru-baru ini...apabila ayah memberitahu kami...masa itu...kami belum kenal...


18 Ogos 2016...hari Khamis...
masa itu...hampir luruh hati...okay fine! first week posting...dan nong perlu pergi kursus...kursus LINUS! oh...nk menjerit...ngan tidak familiar dengan kawasan ini...dengan keseorangannya...nong perlu pergi kursus...dan mungkin ini..titik permulaan agaknya....
kerana rupa-rupanya dia pon pergi kursus tersebut...hihi...cikgu English...disebabkan minor Maths...so perlu pergi kursus LINUS Matematik...ehee...dia kata...dia lewat sampai...dan perlu duduk di sebelah depan...masa itu...dia nampak nong dan dengar suara nong...eh...ada org jatuh cinta pandang pertama?opss...!! masa perbincangan kump...ada org itu...dia nk join sekali kumpulan kami....but...sorry..cant...tetttt...

bila sembang2...how we meet...how dia kenal nong...rasa lucu pula...orang yg xpernah bercinta...couple...boleh jatuh cinta pandang pertama? for no reasons?


hihi...SPLG? SPLKPM...masa itu...hihi...dhla guru baharu...baharu posting...bila dikatakan kena check dan isi...n jawab survey...blur...tnya pula dekat group wasap...hihi...
masa itu...lega! ada orng yg sama kursus...tapi...nama apa?hmm...misteri betul si pembalas msg...

msg2...org tnya dia...dia tnya balik...hmm...
dengan profile picture dia...lantai?
msa itu...no name...profile pic pon lantai...no icon apa2...smiley pon...aduh2...mamat sombong!!

dan di situ conservation bermula...atas dasar kerja...formal...

dan saban hari...dapat panggilan drpd seorng fasi kursus...encik Z...hihi...nama samaran...
dan sekali lagi...nong asks mamat sombong! terpaksa ke? ntah...
rasa ada chemistry...tp knapa dia pelik..

hihi...kali ini...bagus pula mamat itu...explain secara details...one word! puas hati...
so tahu apa yg perlu di lakukan...

dan...masa itu nong dan dia dipertemukan lagi...dia sedar kehadiran nong...tp nong...zero...ng betul2 xkenal dia...masa itu sekali lagi dia nampak nong masa kursus Guru Baharu dan seterusnya...kursus Penyelidikan Tindakan...

hihi...ada apa2...regarding kursus...rajin pula dia wasap dan tanya ng...dengan sapaan...tidak lain...tidak bukan...hello!
so...mamat sombong got new name...MR.HELLO...


hihi...masa itu tidak kenal lagi...siapa nama...bangsa...kaum dia...dan ng as usual...
kalo tnya apa...selagi ng tahu...ng balas...mungkin kerana ng peramah dan suka membantu...ng dapat rasakan...org...akan tnya or asks ng tentang perkara penting...dan somethig yg bersifat akademik...kerana ng suka hal-hal begitu dan mudah untuk berkongsi pandangan dan pendapat...

dan kursus yang ketiga...kurusu Penyelidikan Tindakan...masa itu...Mr. Hello dah boh nama kt wasap...so Chawa...i ask him...bangsa apa...kaum apa...Chawa? dia kata Siamese...really? hihi...hati dok kata...kenapalah xbubuh nama Chawaruth...kan senang nk tahu dan kenal pasti identiti...
masa itu...eh! ada laki siam juga di PPD ni...oh! rare...really...so...okaylah...da kawan yg sebangsa dan seagama...nong bersyukur!

masa itu terkejut...benar-benar terkejut dan mak ai!!
Mamat Sombong...Mr. Hello...rupa-rupanya Mr. Chawaruth...
mean...he knows me...he knows Nong Nit...but nong xtahu...
rupa-rupanya...sudah 3 kali kita kursus sekali...

walaupun kali ketiga...nong xnampak dia lagi...
meskipun...dia hanya berdiri di belakang nong...
hihi...nong ni...yela...bukan jenis perhati org...

okay...dan kali ketiga kursus...nong dapat tahu...siapa mamat sombong...mr. Hello selama ini...

ehee...rasa tersedak! sebab...oh...really...
bila tahu...dan kita sebangsa dan seagama...sePPD dan senegeri...dari situ kita mula berkawan...sembang tentang beberapa perkara...suasana kerja...kanak-kanak...tentang kelas...hobi...sukan...dan macam2...
hihi...masa tu topik hot...ialah topik SPR...nong gesa dia soh daftar undi! ahaaa...

dan teringat...suatu hari...dia tnya..apa plan nong dan nong ask back apa plan dia...hari Ahad...amazing...kami ada plan yang sama...mahu ke tempat ibadat...Wat Chetawan



16 October 2016....
tarikh ini...tarikh kita bertemu dan bertentang 4 mata...dan bercakap...kerana masing-masing ada niat ke tempat ibadat...niat yang satu...niat yang sama...nong...sejak dulu...mmg suka pai Wat...suka...

masa nong duduk...dia jalan ke arah nong...sapa dan duduk di hadapan nong...

he said...hello!
me...hai...

masing2 one word...ehee...
my heart said...dia ke ni?

berpeluh-peluh dia...hihi...ada org masuk lady coach..silap coach...ERK!! kena halau kluar...hihi...ikotkan hati nk ketawa...tp lihat muka dia...ksian benar...i asked him...nk air x?okay? dh mkn ke? dan selepas itu...nong ajak dia sai bath duai kan...rau tham bun duai kan untuk kali pertama...


nong pon tidak tahu kenapa...tetapi...ng rasa selesa...xdapat gambarkan...bagaimana rasa....ng rasa selesa dan rasa secure...i dont know why...

seterusnya...tarikh ini...nong dan dia...lunch bersama di Restoran Rak Thai...hihi...ikot orng KL...dia kata restoran tu sedap...dan ada org nervous....yay2...dia mnum salah drinks...ehee...
hati kecil kata...dia nervous ke? xpenah date ngn perempuan ke?
hihi...okay...kali pertama...

dan seterusnya...kami habiskan masa di KLCC Park...menara KLCC...menara berkembar ini...simbolik mungkin...supaya...nothing far apart...dan always together....


.................................................................

saban hari...relationship grow...
nong pon tidak tahu sebagai apa...
friend...best friend or more than that?

bila ditanya...apa perasaan nong...
i dont know...nong scare...nong takut...
yes...takut...
bukan mudah untuk membina semula keyakinan...bukan mudah untuk bercinta...
lagi2 nong bukan org yg suka memainkan perasaan sesiapa...

tetapi...ng rasa secure dan selesa...nong rasa sesuatu di hati...

.......................................................................................

October...
hihi...things continue! okay...masa cuti Deepavali...kelakar...or magic...which one? ke telah ditakdirkan...kami beli tiket train...coach yang sama dan hari yang sama...tanpa dirancang...dan tanpa pengetahuan...kerana...xrancang apa2...apatah...niat mahu balik sekali...no...maklumlah...baru kenal kan...tapi...kami ditakdirkan balik sekali...coach yg sama...hanya seat berbeza...itupon xjauh beza...dari situ semakin hari semakin akrab...

bukan itu sahaja...rupa-rupanya...masa balik...train yang sama...dan masa yang sama lagi...
nong...jenis akan fully used cuti...guna sepenuhnya bersama famili...
dia...jenis yg akan balik sehari awal...supaya dpt urus benda dan berehat sebelum kerja...

tapi kali ini...yay! ada orng tu boleh pula tersilap lihat tarikh dan booking tiket hari Ahad...nk balik Sabtu...terbooking had...mcm mana tu...

hihi...dan again...kami balik sekali....

banyak betul...adakah ini kebetulan? jika kebetulan...byk betul ya...
ehee...

mungkin...perkara dan peristiwa yang berlaku...
merupakan titik permulaan...titik pertemuan...
permulaan untk sebuah hubungan

Tuhan...dengarlah doa yang nong sering titipkan
Tuhan...i want...right man!

right man at the right time....


........................................................................
................................................

November 2016...

bulan konvokesyen...masa nan...dia konvokesyen...dan balik dr konvokesyen...singgah di sekolah Nong utk ambil barang...masa itu...dia datang bersama famili...dan ada lung ngan pa sekali...dia kenalkan nong kepada famili dia...kepada lung dan pa...dan mereka merestui kami...dan nasihatkan kami supaya saling jaga each others...

my teras...rolling down...i ask him...xtakut ke untuk kenalkan nong...he said no...untuk apa nk takut...dan mahu famili tahu....

dalam jangka masa yang tidak sampai 2 bulan...so fast or what?
i dont know....

yang nong tahu...nong rasa bangga dengan sikap dan tindakan dia...


...........................................................................................................

dan...masa berlalu dan berlalu...

dan...suatu hari nong bertanya...
what are you doing...
dia katakan...i read...about money management and financial planning...
i read...cara2 untuk mengumpul duit kahwin...
buat calculations...

dan i ask...for what?
untuk mengumpul duit perkahwinan kita...

what?
perkahwinan kita...ruth nak kahwin nit...

masa nan...air mata nong berlinangan...there is a guy...a guy...yg baru dikenali...a guy yang selalu mengambil berat...yg selalu memastikan keselamatan ng terjamin...yg always berusaha utk give as much as care...love...and protect nong...love nong...care nong...sacrifice untuk diri nong...

someone...who...want to show relationship...kenalkan kepada famili...dan mahu nong dengan cara yang betul...seseorang yang mahu kahwini diri nong...

dan...bermula dari situ tabung kahwin...hihi...
pergi Pejabat Pos Kuala Lumpur...dia buka akaun ASB untuk simpanan kahwin...setiap bulan...teman dia masukkan duit dalam akaun kahwin...hihi...kira duit kertas bersama2...teman di kaunter....
sehinggalah ada My ASBN...

kisah ASB2...di PNB...
buka lagi akaun...untuk simpanan deposit rumah...
perancangan!



.....................................................................

perkara demi perkara....membuatkan nong tahu bahawa....untuk cinta seseorang...masa bukanlah segala-galanya...tidak semestinya kita perlu megambil masa yang panjang...masa yang lama untuk mengenal hati budi seseorang...dan tempoh masa yang lama...
2 tahun...5 tahun...10 tahun...
sebenarnya tidak menjamin bahawa seseorang itu akan bersama hingga ke akhir hayat...
tidak menjamin bahawa seseorang itu akan bersama...

kerana...

setiap perkara yang berlaku...ada zon masa yang tersendiri....
life hanya one line...a line...
dan perkara yang berlaku...ada hikmah di sebaliknya...
setiap org yang kita kenal...dipertemukan...sama ada secara sengaja mahupun tidak...
ada tujuan tersendiri...
sebagai kenangan...pengajaran...ataupun...blessing!

2017


tahun ini parents kita telah berjumpa sebanyak 2 kali...kali pertama semasa menghantar kita keAir Port Kepala Batas...dan kali kedua semasa menghantar kita utk tngu bas balik ke KL...

nong bersyukur...kerana masing2 dapat kenal parents masing-masing...parents kita kenal...sembang2 dan selalu ingatkan...supaya kita saling jaga antara satu sama lain....

parents kita merestui kita...
org luar...org di sekeliling kita sentiasa doakan kita...
kawan-kawan kita...
nong bersyukur!
sangat bersyukur...sangat bersyukur...



moga...apa yang kita rancang...semuanya dipermudahkan...
moga plan kita...harapan kita...apa yg kita mahukan...tercapai...

moga menjadi kenyataan...

moga semuanya dipermudahkan...moga kita direstui...mendapat rahmat dan dilimpahi rahmat daripadaNya...

moga everlasting...hingga ke syurga...






Happy 1st Anniversary...
Nong Nit Photiwong dan Chawaruth Ket Keaw....


we are a team!



hero and princess story!
he is my hero...and i am his princess...


Nong Nit Photiwong & Chawaruth Ket Keaw


sekian saja coretan kali ini...

#1st Anniversary#
#bless our relationship#