sawaddikah...






Saturday, December 31, 2016

Goodbye 2016!

sawaddikah...

apa khabar semua? ng arap semua dalam keadaan sihat walafiat ya...hihi...sekejap saja kan masa berlalu...tup tup tahun 2016 melambaikan tangan dan say GOODBYE! 2016 melabuhkan tirai sudah....yayyyy!! tahun 2016...antara tahun yang paling memberi kesan kepada hidup ng...kerana begitu banyak perkara yang berlaku...yup...sangat banyak...up down! semuanya ada...

dan ng bersyukur nah...kerana diberi ruang dan peluang untuk bernafas di muka bumi ini...amalan biarlah bertambah seiring dengan umur ya...peringatan buat diri!

dan sudah menjadi kebiasaan...untuk melakukan post mortem! mari kita lihat...sejauh mana cik Nong berjaya mencapai azam 2016 yang telah ditetapkan...eheee

lalalalalala....let go!

AZAM 2016
1. ng mahu jd anak y baik untuk ibu dan ayah...adik y sweet untk cik abang dan akak y cute untuk adik2 ng...
hihi...tercapai...semestinya jd luk sau yg bek untuk ibu dan ayah tercinta...dan pls k! tidak dapat disangkal ..bahawa si Nong mmg sweet utk the only one brother dan akak2 yg teramatlah cute utk adik2 lakinya a.k.a my little bodyguard...kikiki
dear blog....tahun ini...ng sudah dapat pekerjaan sudah...alangkah gembiranya ng dapat allocates duit within 2 months kerja dan bawa famili dan pho thau me thau ke majlis konvokesyen ng di Serdang...ng sgt terharu...dan kini, ng ada duit sendiri...hasil titik peluh...untk diberikan utk parents dan membantu keluarga...dan sangat gembira dan bersyukur!

2. ng akan jaga kesihatan dan amalkan gaya hidup sihat...yup...mkn makanan berkhasiat...dan tahun ni ng nk amalkn mnuman green tea dan juga jus limau...dan ng akan pastikan ng exercise...by hook or by crook...at least twice a week...target bdn mantap n perut kempis...hihihi...maklumla bila kat rumah...rajin bela lemak..opppsss...
syukur...ng smakin kuat dan sihat...jika dibandingkan dengan tahun2 sebelum ini...sangat gembira...cumanya...tahun ini ng kena allergik teruk...ehee...habis muka den! tapi...xapalah...ada hikmah di sebaliknya...supaya ng tidak bangga dengan wajah dan rupa wajah kan...dan sbgai peringatan kepada diri...kau tu nature style...tok sah gedik2 guna produk itu ini...ehee...deep! titipkan doa...recover soon pls...hihi...soal pemakanan dan exercise....syukur...ng amalkan dengan baik...namun perlu dipertingkatkan lagi dari semasa ke semasa...tahniah ng! 

3. yup...preparation...persediaan awal untuk temu duga spp...ng akan lakukan y terbaik supaya ng lulus interview spp dan berjaya menjadi seorang pendidik...moga segalanya dipermudahkan....
thanks God...ng berjaya lulus temu duga SPP dengan jayanya...ehee...dh la sehari sebelum iv ng senggugut teruk...malam tu...tdur dengan rakaman suara sendiri...maklumlah bdn tersangatlah ko utk membelek buku...nasib kan...ng bleh study cara audio...ehee...elaborate point isu...bcakap...then dengar semula...dan kini, ng sudah bekerja...posting 15 Ogos...ng sangat gembira!


4. ng sudah create blog pendidikan...so apa y perlu ialah ng akan aktif dlm blog pendidikan..dengan nukilan ilmiah dan juga perkongsian ilmu, pengalaman dan bahan bantu mengajar...chayok...hopefully bukan sekadar hangat2 tahi ayam sahaja...gambateh ng...
 blog pendidikan? ehee...sudah create...but ng tiada masa utk menulis...sedangkn blog personal pon...alahai...berkepuk2 habuk...bersarang2...nasib bukan saranghae...kikiki....usaha lagi nah ng...nanti pasti ada masa!


5. create page dekat facebook...yup education page...sama juga function spt blog...tapi kalo page dkat fb mungkin lebih user friendly dan menyeluruh kan...senang untuk diupload bahan...dan org awam pon mudah untuk akses bahan...maklumla sekarang ni rata2nya mempunyai facebook kan...jd...manfaatkan kemudahan yang ada...chayok ng...sehari selembar benang...lama-lama menjadi bukit...
hihi...ng bangunkan page....page koleksi Cikgu Nong...since 4 January 2016...sebelum posting...ng aktif page....namun after posting banyak perkara yang perlu di settlekan...so bersarang...hihi...namun perkongsian tetap ada....dan kini page ng mempunyat 48 +++ org followers....48k dlm tempoh masa lebih kurang setahun...manually k...no boost post or apps...ng gembira nah...bangga dan bersyukur....pabila ramai yg ucapkan terima kasih, doakan kesejahteraan ng dan suka bahan yg ng kongsi...rasa nk ngs...banyak skul guna! cikgu2 guna untuk tujuan PdP...sangat gembira dan terharu....dan Nong dapat hasil jualan 2k +...hasil jualan BBM...dan ng menggunakannya untuk tujuan pendidikan dan beli2 BBM dan bahan2...syukur! so far baki duit RM 400 lebih...ng mahu kumpul untuk beli LCD...projektor pula...RM 1.5k....hihi...gambateh! kalau ada yg beli...rezeki....kalo tiada...okay...sebab ng ikhlas kongsi!

6. tambah keyakinan diri...esp bab kenderaan...at the end of this year...ng arap ng cekap bawa kereta dan motor...ng arap2...perasaan takut ini akan hilang...slowly k...u can do it...believe in yourself ng...
ehee...disebabkan kekangan...okay fine...nit xsempat siapkan lesen keta...ehee...tu la ng...parents gesa dlu xnk xnk...tp x apa ni na...dlu kn ng belum bersedia...dan sekarang sudah ada kesediaan utk ambil lesen...ehee...org len lama dh...kau baru nk start....its okat ng...setiap otg berbeza....dan ng syukur nah...ng dah sowly dapat atasi perasaan takut...fobia...sudah dapat bina keyakinan diri...teruskan berusaha dan berusaha ng! u can do it....bak kata Andrew...perkara yg terpenting ialah kesediaan...lakukan sesuatu perkara apabila anda benar2 bersdia utk melakukannya...


7. kalaula ng dapat keja dalam tahun ni...syukur sangat...ng akan mula menabung...buat bajet...dan manage money properly dengan cara account saving n self saving untuk future...kalo nk bina kehidupan..kena start dr awal...dan disiplinkan diri...
eheee...yay! even ng bekerja di rumah sepanjang fasa menganggur...eh fasa ke?ehee...oh my bahasa...ng juga dapat income...hasil jualan makanan...hihi....hasil jualan kraftangan...ehee...guna kreativiti utk jana income...hasil titik peluh ajar tuisyen di rumah dan juga bisnes di page....gembira...seronok...sebab ng dapat kumpulkan sejumlah wang di samping enjoykan diri...dan ng guna wang tersebut...utk urusan iv...posting dan sementara tunggu gaji...ng xmahu susahkan parents...dan sememangnya ng terbiasa berdikari sejak ng kecil...hihi


8. time management...yep...ng xkan biarkan masa terbiar begitu sahaja...dan akan tekal dengan prinsip y ng pegang selama ni...waktu kerja...fokus betul2...di luar waktu keja dan hari cuti adalah masa untuk diri sendiri, famili dan juga orang tersayang...so...what should do ialah...manage time properly...
yes...ng manage time properly...happy! hihi...75% good!
time management penting...
namun...ada aspek yg perlu diperbaiki...berkenaan waktu kerja...
tahun lepas balik dr skul around 2...rehat2...kdng2 sambil2 chat buat keja around 5 & 6 then sambung dr jam 8.30 hinggalah kul 11 mlm...sebab byk perkara juga...dan ng dapati...not good...rasa mcm keja whole day...so sesibuk mana...pls change! jgn terlalu workaholic...works smartly lepas ni!


9. berusaha ke arah kebaikan dan kesejahteraan hidup...ng mahu bukan sahaja berjaya di dunia...tetapi juga di akhirat...moga dipermudahkan...
ng gembira kerana ng sentiasa berusaha ke arah kebaikan dan kesejahteraan hidup...just simple things...fikirkan yg baik2...dan lakukan yg baik2...moga amalan baik yg dipraktikkan berterusan...moga menjadi bidadari syurga...moga mencapai Nirwana....satukkkkkk3x...


STATUS HATI: NONG AKAN JADI YANG TERBAIK UNTUK PHI...
thanks kerna sentiasa ada untuk ng...thanks thirak sbb sentiasa ada untuk chubuk...andai phi memilih dan ng diplilih...ng akan jadi y terbaik untuk phi...love you...
god...bless our relationship...moga berkekalan dan selama-lamanya...
bila baca status hati 2016...tiba2 rasa mahu menangis...thirak? chubuk? phi? nong?...take a deep breath and stay strong ng...tarik nafas dalam2 dan hembuskan perlahan2...setiap kali teringat perkara yg blaku...ng rasa lelah, penat, tenat , luluh dan hancur hati...dan si hati kecik mempersoalkan...why phi xberitahu kebenaran...bahawa antara kita perlu berhenti dan fullstop kerana tidak sepatutnya pabila "thirak" sudah sah menjadi suami org...kahwin atas pilihan keluarga....dan sekiranya "chubuk" tidak tahu dengan diri sendiri...sampai bilakah phi akan lindung dan hide perkara ini...dan lie and lie...bukankah ng penah bok phi...dalam perjalanan kita...jika ada seseorng yg membahagiakn phi...just tells me...ng lepaskan phi...jika itu kebahagiaan phi....ng pon yin dee ngan perkahwinan phi...tumpang gembira dan bersyukur...ng dapat terima..tetapi ng tidak dapat terima pembohongan phi...tegarnya hati phi....utk memainkn perasaan ng....

do u knw how much i hurt...pabila ditipu oleh seseorang yg mahu ng kahwini....heloooo...differ tau...seseorng yg mahu ng kahwini dengan org yg mahu kahwini ng....tahu x bahwa really hurt pabila ditipu oleh seseorng yg kita cinta dan menaruh harapan utk hdup bersama...phi tahu x...bahawa ia merosakkan trust...dan meluluhkan sekeping hati...phi tahu x ng smpi pengsan2...pabila ternampak gambr perkahwinan phi...tahu x bahawa ng jatuh sakit...xlen xbukan persis mayat hidup...ng mengs spt org hampir gila...tdo dlm sedu sedan....pejam mata sekejap...ternampak majlis perkahwinan phi...kek yg bertingkat....dan pabila perkara demi perkara terbongkar....kenapa phi tipu ng dr mula sampai akhir...n u win the games! congrats...

si hati kecil mengatakan...Tuhan tidak akan uhi seseorang di luar kemampuannya...dan Tuhan tahu apa yg terbaik utk seseorang...believe in his plans and keep praying...doa dan teruskan berdoa...doa dan lakukan perkara yang baik2...

perkara yg blaku...membuatkan ng lebih kenal erti hidup...kenal erti cinta...dan tanyakan pada diri...apakah yg ng mahu sebenarnya...bagaimana bentuk perhubungan yg sememangnya ng impikan dan terbaik untuk diri ini....adakah selama ini ng benar2 bahagia dan menjadi diri sendiri dalam erti kata sebenar....

hinggalah...pabila ng menjejakkan kaki di bumi Selangor...dalam keadaan broken heart...dan hati sering mengatakan tidak mungkin cinta sejati wujud....namun perkara sebaliknya berlaku...seolah2 turning pont dalam hidup...di mana...ng ditemukan dengan seseorang...dan perkenalan dan pertemuan kami ng rasakan sangat unik dan istimewa....ng bersyukur....pabila teringat semuanya...ng tersenyum...kekedng air mata kegembiraan mengalir...Tuhan, hadirkan seseorng utk raised me up....seseorng yg mahu berkahwin dengan ng dan berusaha ke arahnya....seseorang yg mahu ng sah untuknya dan mempunyai sebuah keluarga bersama....

keep praying and praying....build teamships...moga apa yg diimpikan menjadi realiti....moga apa yg diusahakan membuahkan hasil....

STATUS HATI: PADAMU TUHAN, KU BERSANDAR...HIDUP INI INDAH...
TAHUN BARU...AZAM BARU...GOODBYE 2016


skian saja coretan kali ni...

sawaddikah...

GOODBYE 2016!!