sawaddikah...






Tuesday, June 21, 2016

Be Strong!!!

sawaddikah...

today...21 June 2016...
16 hari sudah kan...

tetapi...
stiap pagi...dan sebelum tidur...
air mata still mengalir...
ahli psikologi mengatakan...
stiap pagi...masa bangun tidur...dan sebelum tidur...
kita akan teringatkan seseorang...
dan ada kalanya air mata akan membasahi pipi...
sama ada...
terlalu merindui ataupun terlalu sakit & kecewa disebabkan seseorang...

how about you Nong?

SEEM LIKE BOTH!

kdng2...bila terlalu layan perasaan...
terbawa2 mimpi...

dan sememangnya bukan mudah...

ambillah masa sebanyak mana yang kamu mahu k...

be strong!
Nong Nit Photiwong


BE STRONG!

Monday, June 20, 2016

Song & Life...

sawaddikah...

sebak rasanya bila ng dengar lagu ini...
kerana...setiap baris lagu...
ng akan menghayatinya...

lagu ini...seakan2 life ng sekarang...
air mata gugur lagi!
lemahnya ng...

be strong dear!
hadapi realiti dengan hati yg tabah ng...

baiklah...
alang2 layan feeling...layan sajalah kan...
dengan harapan...hati kecil ini...
akan "SADO"


เนื้อเพลง วางมือบนบ่า น้ำตาก็ไหล
LIRIK LAGU: SENTUH TANGAN DI BAHU AIR MATA BERGUGURAN...
บอกกับตัวเอง จะไม่ร้องไห้
katakan pada diri...tidak akan menangis

บอกกับหัวใจ ว่าเธอไปดี
katakan pada hati...bahawa dia pergi dengan baik

เพื่อชีวิตของเธอ ที่ดีกว่าวันนี้
untuk kehidupan dia...yang lebih baik daripada sebelum ini

อย่างน้อยก็ควรยินดี ใช่ไหม
sekurang-kurangnya harus mengalu-alukan

ไม่เห็นจะมีอะไรต้องกังวล
tiada sebab untuk berasa risau

ไม่เห็นจะมีเหตุผลต้องเสียใจ
tiada sebab untuk berasa sedih

แต่พอเธอเดินเข้ามา
tetapi sebaik saja awak menghampiri

วางมือบนบ่า น้ำตาก็ไหล
letakkan tangan di atas bahu...air mata pun berguguran

มันเหงาเสียจนหัวใจสะท้าน
terasa sunyi hingga lubuk hati bergetar kesedihan

ต่อจากนี้จะไม่เจอกันแล้ว
selepas ini tidak akan jumpa lagi

ไม่มีแล้ววันที่ดีอย่างเมื่อวาน
tiada lagi hari yang indah seperti kelmarin

ไม่มีมือคู่นี้ที่เคยกุมมือกัน
tiada lagi pasangan tangan ini yang pernah genggam erat

ไม่มีวันที่เรานั้นจะเหมือนเดิม
tiada lagi hari untuk kita kembali seperti dahulu

บอกกับตัวเอง ว่าเราฝันไป
katakan pada diri bahawa diri ini sekadar bermimpi

บอกกับหัวใจ เขาไม่ใช่ของเรา
katakan pada hati bahawa dia bukan milik kita

แค่หลับฝันชั่วคืน พอตื่นก็คืนเขา
sekadar mimpi pada malam hari...apabila siang pulangkan kepadanya

ก็รู้ก็พอเข้าใจใช่ไหม
seharusnya tahu dan seharusnya faham

ไม่เห็นจะมีอะไรต้องกังวล
tiada sebab untuk berasa risau

ไม่เห็นจะมีเหตุผลต้องเสียใจ
tiada sebab untuk berasa kecewa

แต่พอเธอเดินเข้ามา
tetapi sebaik saja awak menghampiri

วางมือบนบ่า น้ำตาก็ไหล
letakkan tangan di atas bahu...air mata pun berguguran

มันเหงาเสียจนหัวใจสะท้าน
terasa sunyi hingga lubuk hati bergetar kesedihan

ต่อจากนี้จะไม่เจอกันแล้ว
selepas ini tidak akan jumpa lagi

ไม่มีแล้ววันที่ดีอย่างเมื่อวาน
tiada lagi hari yang indah seperti kelmarin

ไม่มีมือคู่นี้ที่เคยกุมมือกัน
tiada lagi pasangan tangan ini yang pernah genggam erat

ไม่มีวันที่เรานั้นจะเหมือนเดิม
tiada lagi hari untuk kita kembali seperti dahulu

ต่อจากนี้จะไม่เจอกันแล้ว
selepas ini tidak akan jumpa lagi

ไม่มีแล้ววันที่ดีอย่างเมื่อวาน
tiada lagi hari yang indah seperti kelmarin

ไม่มีมือคู่นี้ที่เคยกุมมือกัน
tiada lagi pasangan tangan ini yang pernah genggam erat

ไม่มีวันที่เรานั้นจะเหมือนเดิม
tiada lagi hari kita akan kembali seperti dahulu

ไม่มีวันที่ชีวิตฉัน...จะเหมือนเดิม
tiada lagi kehidupan saya...akan seperti dahulu
#HUGMYHEART#
STATUS HATI: BE STRONG NONG...
CUTE LADY DON'T CRY



Friday, June 17, 2016

Really Love This Messages!

sawaddikah...

hari ini ng mahu kongsikan...
mesej yg ng baca dari sebuah page...
Page Inspiring Stuff
i love this!!

Breathe. It’s not so bad. You think I don’t understand. But I do. Because I’m there, too. I’ve made that call. I’ve texted that wrong person. I’ve woken up with regrets. I still do. I’ve felt the need to be held. I’ve felt that silent green monster towards a friend in love.
Yes, we all make those mistakes. And we all think nobody else does. But they do.
So please, don’t hate yourself. And don’t stop. Don’t stop loving with all you have. Don’t stop wishing on every shooting star. Don’t stop dreaming of fairytales and being as amazing as Malala Yousafzai. You might not always get there, but don’t stop.
You have so much left to do. You have a world filled with life waiting to happen. You have books to be read. Steps to be taken. Places to see. People to meet. You haven’t lived half your life yet. There’s so much ahead. And in ten years, when you look back, you’ll wish you were here again.
So don’t waste it wallowing in your own sadness. Don’t lose yourself to your self-pity and non-existent boundaries. Use everyday. And I don’t mean spend thousands of dollars and visit the North Pole. I know how you’re struggling to make ends meet.
Do the simple things. Stop procrastinating. Take a walk with nature. Go to the gym. Read your favorite book for the millionth time. Watch a movie. Write your novel. Sketch until you’re better than the best. Eat like you’re dying tomorrow. And most importantly, make mistakes. Your heart will heal. But today will never be back again. Don’t live with “Could-have-been’s.” Take chances.
And ALWAYS ALWAYS ALWAYS remember – It’s okay to be alone.
There is time to let your life revolve around someone else. But today, let it revolve around you.
Not because you can’t find someone. Not because you can’t be loved.
But because you deserve to wake up with a smile. You deserve to live life. To make memories so wild, you’ll be the coolest grandparent they’ve ever known.
Breathe. It’s only your mid-20’s.
You’re going to be alright.
credit to: Page Inspiring Stuff

Tuesday, June 14, 2016

Farewell Letter...

sawaddikah...

lama sudah kan ng tinggalkan hobi ng yg satu ni...
biarkah blog tersayang...si sweet corner bersarang...
maafkan ng y comel...nah?

eheee...
mukadimah yg minx disekeh betul...
ada ke patut puji sndri comel...
ahaa...biarkan...

td...sedang mengemas blik...terpandang sebuah kotak...
dan ng teringat farewell letter...
jadi...ng kluarkan dan baca semula...
rindu kawan2 sekelas...
rindu siswa siswi T4MT1...
sekarang...masing2 membawa haluan sndri...
tahniah kepada mereka yg sudah bekerja...
geng2 sarawakian...
dan untuk y lain2...termasuklah diri ng...
sabar ya...
mesti ada rezeki...
perancangan Tuhan...dan perkara y berlaku dlm hidup...
adalah yg terbaik...
percayalah...
teruskan berdoa dan berdoa...
di sini...ng juga titipkan doa untuk kalian...
moga urusan kita semua dipermudahkan...
dan kita semua berjaya bergelar seorang guru...

hehehe...
mari kita lihat apa yg kawan2 katakan tentang diri ng...
apa yg mereka katakan...
hari ni ng mahu selaku pembalas suratlah...
nak balas sorang2...

(tanpa nama)
hye nong...tq atas kerjasama selama 5 1/2 tahun. ampunkan  salah selama ni ya..semoga nong success dalam hidup.

thanks nah sebab doakan ng...ng pon arap hampa akan success bukan saja di dunia tetapi juga dia akhirat...terima kasih atas semuanya...dan moga hubungan persahabatan kita akan berkekalan...

(bie)
sorry klau  kasar bhsa & pernah bt nong sakit hati. May u find happiness with phi. Kawin nanti jemput. hehee

kak bie...ng syng kak bie...maaf juga nah sbb ng penah marah dan terkasar bahasa dgn kak bie...tiba2 teringat masa ng ngs sbb migrain teruk n pergi ke blik kak bie...tdur atas riba n kak bie picitkan kepala...smpi terlena...thanks utk semuanya kak bie...thanks doakan ng...tp kini, tiada lg phi...kena cari phi barulah nanti...sure, kalau kawen...ng akan jemput...tetapi superhero blom ada...kna cari lg...haha...kak bie pon...nti kalau jmpa superhero...kawen...jemput tau!

(amin)
amin nak minta maaf kalau pernah buat silap...amin harap nong bahagia selalu..jgn2 selalu stress okeyh...hidup nii...perlu enjoy...enjoy jer nong...pedulikan apa orang kata...tq for everything...

thanks amin...amin, ng pon nk minta maaf nah thdp semua salah silap ng terhdp amin...ng pon harap amin akan bhgia slalu nah...yup...ng akan enjoy dgn life...nikmati kehidupan...dan thanks for everything juga...amin kena go on diet dan kurangkan makanan manis tau...untuk tujuan kesihatan...dan teruskan bersenam nah...may God bless you...

(tanpa nama)
Dong! kami suka sikap nong yang tenang bila bt something, Nong sgt sistematik dan serius bila bt kerja. Bagus. Tp kdg2 stress jugak bila Nong paksa buat something. haha. tp xpala. setiap org lain2 kan. Good luck Nong!!

hee...walaupun tanpa nama...tp ng tahu dan sgt pasti ni siapa...kita slalu buat kerja sama2...practicum mate...housemate...assignment partner...group work member kan? ng akui nah...ng jenis xsuka last minute works....dan stiap perkara di bawah tanggungjawab ng...ng akan cuba utk lakukan y terbaik...dan ng mmg sistematik...sbb ng sudah susun semuanya...apa y perlu ng buat dan selesaikan...mungkin ng jenis waktu kerja akan fokus...dan bila cuti...adalah masa utk famili dan org tersayang...maaf nah...sebab buat hampa tertekan...sebab byk kali ng bertukar sifat jadi pihak y mengarah apabila slow progress atau x spt yg dikehendaki...ehee...mayb sgt tertekan la kot...maaf dr hati nah...ng tahu ini tidak sepatutnya berlaku dan ng akan perbaiki kelemahan ini...ng doakan hampa berjaya dalam hidup nah...di dunia dan di akhirat...sgt bersyukur kerana diberi ruang dan peluang utk kita berkenalan...may God bless you...good luck in your life nah...moga cepat2 berjumpa kekasih hati...mahu ala2 korea right? all the best!!

(tanpa nama)
nong...lemah lembut, sopan, baik hati...bukan ^konsideration^...cepat kawen dgn phi...jumpa 5 taun nanti...jadi guru baik...gudluck dgn cita2 jdi guru besar...

ehee...short notes.,..list characteristics ng eh? wink2...thanks nah...jika lihat diri, ng rasa ng tidaklah selembut dlu...kalo dulu...mcm nk tepuk dahi sndiri ja...inikah saya? lembut sgt aih...lepas PLKN...lepas life di IPGKPP...kurng sudah kelembutan...tapi kesopanan dan baik hati still kekallah...hehe...bukan  ^konsideation^?? wink2...ng tahu knapa...ahaahaha...ni mesti masa ng garang kan...kena ngn cik ng...maafkan ng nah...bukan xconsider masa tu...tp ng perlu buat begitu...dan akhirnya...see...smuanya bjalan dgn baik dan lancar...maafkan ng nah...kawen ngn phi? ooo...tunggu ng cari phi baru dan terus jd phi berkenaan jd phi di hati nah...arap2 kita akan bjumpa lagi...dan moga persahabatan kita utuh nah...doakan ng ngn cita2 ya...mungkinkan ng dpt JUSA C? maklumlah terlalu cita2 ng ini...tp tidak salah kn utk berangan2 dan bermimpi...mana tahu jadi sebuah realiti...all the best in your life...MGBU MY FRIEND

(sham)
hai Nong. Terima kasih atas persahabatan ini. Mohon maaf atas kesilapan yang pernah dibuat. Moga terus berjaya dalam hidup. Thanks!

hai aslam...terima kasih juga atas persahabatan ini...moga berkekalan ya...dan di sini ng juga mohon maaf atas kesilapan yg pernah dibuat...ehee...tp rasa mcm tiada...kot2 ada yg secara x sedar or x langsung kn? maaf nah...aslam sgt baik dan terlalu baik...tidak pernah sekalipun nampak aslam marah...koolnya...haha...mohon makan byk skit...terlalu kurus la aslam...ehee...ng doakan aslam bjaya dalam hidup nah...terus sukses dlm apa jua bidang yg diceburi...di dunia dan di akhirat...thanks!!

(shap)
Nongggggg...maaf salah slap n ty tuk semuanya. ty nong sbb byk bantu shap. Nonglah terbaik. Rajin n byk bantu kelas. Takde Nong mmg byk tertunggak keja kelas. Nong terbaik. Semoga Nong bahagia dgn phi...hehe

hai shap...ng pon minta maaf juga ya jika ada salah dan silap...dan terima kasih untuk semuanya...shap lelaki yg baik...dan sentiasa berusaha...namun, kdng2 shap terlalu baik sehingga org amik kesempatan...tidak boleh nah begini...sebaik2 manusia perlu ada limit...dan lihat pada kemampuan diri...ng doakan y terbaik utk diri shap...kelas kita...kita semua sama2 membantu...rindu kelas kita MT1...thanks sbb doakan kebahagiaan kami ngn phi nah...terima kasih kwn2 yg lain juga kerana doakan km berdua...tp ng ngn phi sampai di sini saja...nti ng cari y phi yg baru k? thanks semua...sayang korang

(ali)
Nice to know you! May God bless you abundantly. Sorry for my mistakes dan kelakuan yg tidak menepati norma-norma Nong. Till we meet again!

hai licia...also nice to meet you...ng minx maaf juga atas salah dan silap ataupun apa2 saja kelakuan ng yg mungkin xmengikut norma licia...mengenali alicia...byk yg ng pelajari tentang hidup...yup...kerana personaliti kita sgt berbeza...dan sememangnya begitu kontra...tp di sebalik semuanya...alicia sebenarnya org yg hati lembut...dan juga mudah tersentuh...alicia sgt tabah meskipun banyak perkara yg berlaku...dan licia syg sayangkan famili...mmg terbaik...nice to meet you my friend...

(tanpa nama)
sepanjang perkenalan kita, kami nak mintak maaf nong...
first time dulu, nong terlalu skema, tapi last2 nong dah berubah n boleh join kitaorg n sporting. gud nong!

eheee...terlalu skema opps!!its okay...ng faham nah...sbb ng ni boleh dikategorikan sbgai kaki belajar lah...n kaki library...that why mesti ramai yg kata atau beranggapan ng ni nerd...alang2 belajar...ng mahu lakukan yg terbaik untuk dua org insan yg amat ng cintai...mahu hadiahkan ijazah kelas pertama untuk ibu dan ayah tercinta...and finally..I did it...ng suka lib sebab lib salah satu tempat yg ng rasa tenang...ada ketenangan di situ...mungkin lain org lain cara kan...heee...apapun kita kawan...dan ng sgt gembira ada kwn2 spt hampa...Love you!! MGBU jenny! seseorng yg unik yang tetap pendirian...tetiba teringat gaya presentation hampa yg lembut ala2 gadis melayu terakhir yg membuatkan semuanya terpaku...sayang hampa...thanks nah sbb jd kwn yg begitu baik...

(zahiri)
sorry kalau byk susahkan nong. you are the most independence girl i have ever seen. but, remember! don't strain urself too much. it will effect ur life...

hai bro...tidaklah...mana ada...bro xbyk susahkan ng pon...tp ada la juga...sekali kali perihal kelas...hihihi...biasalah tu...independence girl? tiba2 tersipu-sipu malu...cuma...sebagai manusia seboleh-bolehnya kita harus mampu berdiri di atas kaki sendiri rite? yup...ng akan remember...ng tahu apa y bro maksudkan...sure, we cannot strain urself so much as it can effect our life...thanks nah atas semua nasihat yg diberikan sepanjang persahabatan ini...dan moga persahabatan ini berkekalan...bg ng, bro adalah lelaki yg genius...lebih2 lagi apabila melihat sesuatu...melihat dr perspektif yg mmg luar biasa...hebatlah! guna kelebihan dan kehebatan yg dikurniakan dgn sebaik mungkin nah...may u find happiness in your life...MGBU....

ada lg beberapa short notes...nanti ng coretkan semuanya...

tataaaa...skian saja coretan kali ini...nti ng sambung ya

sawaddikah

















Monday, June 6, 2016

Tuhan...Kuatkan Hatiku...

sawaddikah...

dear blog...
perasaan...hati ng remuk berkecai....
pabila ng tahu...seseorang yg sgt ng cintai...
seseorng y ng menaruh harapan...untuk hidup bersama...
harapkan sebuah perhubungan y mbawa ke syurga...
perhubungan y diikatkan ngn ikatan perkahwinan...ada sebuah keluarga bersama...
y terdiri drpd...ng, phi dan anak2...
remuk berkecai...
hanya ilusi xmungkin mjadi sebuah realiti...
apabila...
org tersebut...rupa2nya baru saja berkahwin...

apa maknanya perhubungan kita selama ini...
knapa tidak jelaskan semuanya...
dan terus terang sahaja...
walaupun pahit...walaupun pedih..seperit mana...
ng terima jua...
jika ia dari mulut phi...

phi terluka...phi menangis...
ng lagi terluka...remuk berkecai...
cinta kita berdua tidak kesampaian...
dan tidak mungkin...
tidak mungkin lagi...

kalaulah hari ini ng tidak tahu dgn sndrinya...
sampai bilakah akan berahsia?
kenapa tidak terus terang?

ya Tuhan...
sesungguhNya ujianMu pada kali ini amat berat...
ng tidak tahu berjayakah ng merawat hati ini...
remuk berkecai...lukanya terlalu dalam...
amat dalam...

kering sudah air mata dari tubir mata...
lemah seluruh badan hingga pengsan...
asyik muntah2 dek tekanan emosi...
tekanan perasaan....

 TUHAN...KUATKAN HATI NONG



Sunday, June 5, 2016

Interview's Trip

sawaddikah...

kali ini ng mahu kongsikan pengalaman dan apa yang telah ng lalui semasa menghadiri temu duga di Putrajaya...

semasa dpt panggilan temu duga...hati ng berdegup kencang...rasa sangat2 bersyukur...
maklumla perjalanan batch kami...
lain daripada yang lain...
perubahan demi perubahan berlaku...
paling epik...bila perlu habiskan sem 8 dalam masa yg begitu singkat...
terkejar2 menyiapkan tesis...
dan pulang ke kampung halaman masing2...untuk internship...
julung2 kalinya internship di hometown masing2...
pelik bin ajaib,,,
tetapi...itulah realitinya...
tahniah kepada semua siswa siswi IPG ambilan Jan 2012...kita mampu menghadapinya

hinggalah kami dipanggil interview...
kali ini...hnya tiga pusat saja yang dibuka...
di Putrajaya...Sabah dan Sarawak saja...

ng bersyukur...masa ng terima panggilan...boleh dikatakan ng sudah membuat banyak persiapan...
dari susunan fail...hinggalah penyediaan dokumen2...
dan melakukan pembacaan dr semasa ke semasa...
maklumlah phi mahu lihat ng berjaya...dan menjadi seorang guru...
phi akan pastikan ng study dan lakukan yg terbaik...

memandangkan tidak familiar ngan kawasan Putrajaya...dan di rumah pun ada sembahyang dan upacara adat pada hari tersebut...so, ng pergi ke Putrajaya dengan ibu dan emak saudara...

masa pergi...ng guna train kah...naik dekat Arau dan berhenti di KL Sentral...harga tiket RM 76 seorang...pesanan ng...kalo mahu naik train ataupun mana2 pergangkutan...eloklah booking awal2...three weeks before...supaya seat masih available...kalo lambat booking...sold out...

kalau rajin...bolehla survey tiket flight...flight murah saja...hari tu kebetulan promo...RM 38 saja...Air Asia...dr Alor Star ke KLIA 2...

tapi...ng pilih train sbb takut masalah flight delay ...kalo ke KLIA2...jauh lak dr KL Sentral...plus minus kos lebih kurang saja...so train sajalah...

train pukul 4.30 petang...dan ng sampai KLS...pukul 10.15 malam...best juga naik train...
selesa...

memandangkan ng sudah book hostel...so ng pun ikut map yang diberi dan menuju ke hostel tersebut...dan bila sampai...tempatnya sangat scary...bayangkan...
ng jumpa org mabuk...bila naik ada sekumpulan lelaki...
ada lelaki dan wanita...
dan tempatnya memang menakutkan dan agak mencurigakan...
okay...lam kertas first floor...tp bila pergi...pusat karaoke...ada bau asap lg...OMG
then...sorang worker n orang tua di bawah suruh naik ke third floor...
bila ng pasan no phone yg tertera dengan no phone pd kertas...adalah berbeza...
masa tu ng rasakan...something wrong somewhere...
lastly kami turun dan mencari hostel lain...
utamakan keselamatan terlebih dahulu...
am i right?

masa book...ng baca review...mcm okay...tapi sebaik2nya...kalo book hostel...
jangan lihat review drpd salah satu sumber shaja...
cari sumber2 lain...
dan nasihat ng adalah lebih baik sekiranya book hotel...
lebih terjamin keselamatan...
tidak salah book hostel...tetapi perlu kaji dahulu dan baca2 review...
kerana ada kalanya y dikatakan baik...tetapi kurang sesuai ngn budaya n norma kita

masa nk lelapkan mata tdo...
ng masih teringat dan terbayang2 lagi...
ye la kan...betapa scarynya...
smpi badan menggigil...rasa terkejut kerana takut...
lebih2 lagi emosi ng kurang stabil dan bdn ng lemah gara2 senggugut trok juga...
laju saja air mata mengalir...
terbayang...kalaulah apa2 terjadi...bagaimana?
syukur kerana ng selamat...dan ng perlu berhati2 pada masa akan datang...

pada keesokkan hari...lepas check out dr hotel...
ng ke KLS...
dari sana naik KLIA Transit ke Putrajaya...
tiket RM 14 per head...

n then jalan2 dan mengambil teksi di Putrajaya Sentral ke homestay...
ng book AMJ Putrajaya Homestay...
RM 234 per night...
bagi ng...harga boleh dikatakan murah...
book homestay kan? rumah dua tingkat...di Presint 16...
ng book homestay ni memandangkan ia terletak berhampiran dengan tempat temu duga...
2.9 km saja jarak...
mudahla kan untuk ng pergi ke tempat temu duga...
maklumla...perlu berada di sana pada pukul 7 pagi...

owner rumah...Puan Azlina pula sangat baik dan begitu membantu....
beliau yang carikan teksi untuk ng...
malah ajak makan sekali dan tunjuk tempat2 lagi...
tetapi ng menolak...
rasa snagat terharu pabila beliau kata...
in case apa2 terjadi...teksi driver lupa or apa...
just gtau dia...dia sudi hantar ng ke tempat iv...
jika dilihat...beliau bukanlah org sembarangan...
dr gaya...sememangnya org berada...dan berkelulusan tinggi...
kelulusan Phd...ng ternampak sijil di dlm homestaynya...
tidak sangka kan...ng akan jumpa seseorang yg begitu baik hati...
org berada...berkelulusan tinggi...dan berada di kawasan kediaman datuk datin...
bukan semuanya angkuh...
ada juga yg baik hati...
sebagai manusia...janganlah kita judge seseorang...

rasa seolah-olah kena renjatan elektrik...
apabila owner rumar maklumkan kpd ng bahawa pemandu teksi itu...
sebenarnya anak datuk...
tp...suka bawa teksi...
dlm hati...eh...ada juga noh begitu...
esok kan jumpa...mungkin sudah berumur...kuranglah sedikit kekok...

tp keesokkan pagi...
apabila dijemput di depan homestay...
ok fine...
oh man...mcm mana nk sesuaikan diri...
mungkin awal 30 saja...erm...kacak...spek hitam lagi...
taxi driver versi ank datuk?
aduhai!

mcm dua org y berbeza darjat bergaul...
sempat lagi monolog...eh...real life ni lebih dr movie noh...
berhadapan ngn sesuatu y menakutkan...jumpa plak sesuatu di luar jangkaan...
inilah hidup...
dia seorang yg peramah dan sangat membantu...
syukur sangat ada org y hantar dan jemput ng ke pusat iv...
dan juga hantar ng ke Putrajaya Sentral masa balik...
at least xperlu lagi risau soal pengangkutan...
hidup ini...mcm ragam...mcm2 rencah...perisa la kot...
hee...tersipu-sipu malu masa blik dr iv...kain ng tersangkut n ng terjatuh
ok baik...julung2 kali terjatuh terduduk di depan org...
nasib masa balik...
nong2...clumsynya...
serius ng malu...
baiklah...ng tidak mahu mengulas panjang tentang soal ini...
heee...terlalu panjang...

berkenaan dengan interview...
tiba2 kasut ng terkeluar...gara2 longgar...eh eh...
kasut saiz lima sumbat tisu pon masih longgar...
nasib ada kawan2 y baik...dan beri tisu utk ng sumbat lagi...
baru selesa jalan...
thanks korang...
kaki pon saiz cinderella...tp tidak mahu la jd cinderella...
bolehkah ng jd sofea yg comel plus cantik n bijak...heee

sepatutnya ng second group...
tp disebabkan ada seorang y lambat...ng terpaksa masuk group pertama...
okay...again...
semuanya adhoc ek?
waduh2...
lepas check dokumen...duduk sekejap...terus dipanggil...
sempat tarik nafas ntah dan hembus ke x...
so fast n furious...

untuk adik2...
masa di ipg...ipta atau ipts...
involve dlm koku ya...banyak2...
dan pastikan penglibatan ada sijil dan paling penting ada state bidang tugas kita...
jd pengerusi or apa...even ajk pon...pls ya...
kena ada bukti hitam putih...
ada marks...
pls mohon sijil...
utk kegunaan nanti...mmg penting...

perjalanan interview...
ng tidak tahu juga bagaimana mahu katakan...
baiklah...pendek kata...
ng bersyukur nah ng dpt bantu kawan yg tidak dapat menjawab soalan panel spp...
soalan berkenaan dengan peraturan am...tatakelakuan dan tatatertib...
ng sudah lakukan sehabis baik...
ng sudah berusaha...
tetapi ng berasa sedih kerana stiap soalan y diajukan...
ng org terakhir y beri pendapat dan ulasan...kerana ng org kelima...
tidak banyak modal untuk ng katakan dan utarakan pendapat kerana...
y lain...lebih2 lagi org pertama, kedua dan org ketiga seolah-olah lontarkan semua poin bg setiap isu...
org keempat boleh dikatakan senasib ngn ng...tp masih ada lagi perkara untuk diulas serba sedikit...
tetapi nong?
nothing to say...
adalah lebih baik sekiranya semua bekerjasama...dan care org keempat dan org kelima...
cukuplah sekiranya beri satu poin dan ulas poin tersebut...
supaya rakan2 yg lain ada sesuatu utk dikatakan berkenaan sesuatu isu...

its okay ng...
ng sudah buat persiapan dan lakukan yg terbaik...
teruskan berdoa dan berdoa la nah...

moga semuanya dipermudahkan...

moga ng dan rakan2 berseperjuangan diberi ruang dan peluang utk menjadi pegawai perkhidmatan pendidikan...
diberi ruang dan peluang untuk mendidik anak bangsa....

moga semuanya dipermudahkan...