sawaddikah...






Sunday, June 5, 2016

Interview's Trip

sawaddikah...

kali ini ng mahu kongsikan pengalaman dan apa yang telah ng lalui semasa menghadiri temu duga di Putrajaya...

semasa dpt panggilan temu duga...hati ng berdegup kencang...rasa sangat2 bersyukur...
maklumla perjalanan batch kami...
lain daripada yang lain...
perubahan demi perubahan berlaku...
paling epik...bila perlu habiskan sem 8 dalam masa yg begitu singkat...
terkejar2 menyiapkan tesis...
dan pulang ke kampung halaman masing2...untuk internship...
julung2 kalinya internship di hometown masing2...
pelik bin ajaib,,,
tetapi...itulah realitinya...
tahniah kepada semua siswa siswi IPG ambilan Jan 2012...kita mampu menghadapinya

hinggalah kami dipanggil interview...
kali ini...hnya tiga pusat saja yang dibuka...
di Putrajaya...Sabah dan Sarawak saja...

ng bersyukur...masa ng terima panggilan...boleh dikatakan ng sudah membuat banyak persiapan...
dari susunan fail...hinggalah penyediaan dokumen2...
dan melakukan pembacaan dr semasa ke semasa...
maklumlah phi mahu lihat ng berjaya...dan menjadi seorang guru...
phi akan pastikan ng study dan lakukan yg terbaik...

memandangkan tidak familiar ngan kawasan Putrajaya...dan di rumah pun ada sembahyang dan upacara adat pada hari tersebut...so, ng pergi ke Putrajaya dengan ibu dan emak saudara...

masa pergi...ng guna train kah...naik dekat Arau dan berhenti di KL Sentral...harga tiket RM 76 seorang...pesanan ng...kalo mahu naik train ataupun mana2 pergangkutan...eloklah booking awal2...three weeks before...supaya seat masih available...kalo lambat booking...sold out...

kalau rajin...bolehla survey tiket flight...flight murah saja...hari tu kebetulan promo...RM 38 saja...Air Asia...dr Alor Star ke KLIA 2...

tapi...ng pilih train sbb takut masalah flight delay ...kalo ke KLIA2...jauh lak dr KL Sentral...plus minus kos lebih kurang saja...so train sajalah...

train pukul 4.30 petang...dan ng sampai KLS...pukul 10.15 malam...best juga naik train...
selesa...

memandangkan ng sudah book hostel...so ng pun ikut map yang diberi dan menuju ke hostel tersebut...dan bila sampai...tempatnya sangat scary...bayangkan...
ng jumpa org mabuk...bila naik ada sekumpulan lelaki...
ada lelaki dan wanita...
dan tempatnya memang menakutkan dan agak mencurigakan...
okay...lam kertas first floor...tp bila pergi...pusat karaoke...ada bau asap lg...OMG
then...sorang worker n orang tua di bawah suruh naik ke third floor...
bila ng pasan no phone yg tertera dengan no phone pd kertas...adalah berbeza...
masa tu ng rasakan...something wrong somewhere...
lastly kami turun dan mencari hostel lain...
utamakan keselamatan terlebih dahulu...
am i right?

masa book...ng baca review...mcm okay...tapi sebaik2nya...kalo book hostel...
jangan lihat review drpd salah satu sumber shaja...
cari sumber2 lain...
dan nasihat ng adalah lebih baik sekiranya book hotel...
lebih terjamin keselamatan...
tidak salah book hostel...tetapi perlu kaji dahulu dan baca2 review...
kerana ada kalanya y dikatakan baik...tetapi kurang sesuai ngn budaya n norma kita

masa nk lelapkan mata tdo...
ng masih teringat dan terbayang2 lagi...
ye la kan...betapa scarynya...
smpi badan menggigil...rasa terkejut kerana takut...
lebih2 lagi emosi ng kurang stabil dan bdn ng lemah gara2 senggugut trok juga...
laju saja air mata mengalir...
terbayang...kalaulah apa2 terjadi...bagaimana?
syukur kerana ng selamat...dan ng perlu berhati2 pada masa akan datang...

pada keesokkan hari...lepas check out dr hotel...
ng ke KLS...
dari sana naik KLIA Transit ke Putrajaya...
tiket RM 14 per head...

n then jalan2 dan mengambil teksi di Putrajaya Sentral ke homestay...
ng book AMJ Putrajaya Homestay...
RM 234 per night...
bagi ng...harga boleh dikatakan murah...
book homestay kan? rumah dua tingkat...di Presint 16...
ng book homestay ni memandangkan ia terletak berhampiran dengan tempat temu duga...
2.9 km saja jarak...
mudahla kan untuk ng pergi ke tempat temu duga...
maklumla...perlu berada di sana pada pukul 7 pagi...

owner rumah...Puan Azlina pula sangat baik dan begitu membantu....
beliau yang carikan teksi untuk ng...
malah ajak makan sekali dan tunjuk tempat2 lagi...
tetapi ng menolak...
rasa snagat terharu pabila beliau kata...
in case apa2 terjadi...teksi driver lupa or apa...
just gtau dia...dia sudi hantar ng ke tempat iv...
jika dilihat...beliau bukanlah org sembarangan...
dr gaya...sememangnya org berada...dan berkelulusan tinggi...
kelulusan Phd...ng ternampak sijil di dlm homestaynya...
tidak sangka kan...ng akan jumpa seseorang yg begitu baik hati...
org berada...berkelulusan tinggi...dan berada di kawasan kediaman datuk datin...
bukan semuanya angkuh...
ada juga yg baik hati...
sebagai manusia...janganlah kita judge seseorang...

rasa seolah-olah kena renjatan elektrik...
apabila owner rumar maklumkan kpd ng bahawa pemandu teksi itu...
sebenarnya anak datuk...
tp...suka bawa teksi...
dlm hati...eh...ada juga noh begitu...
esok kan jumpa...mungkin sudah berumur...kuranglah sedikit kekok...

tp keesokkan pagi...
apabila dijemput di depan homestay...
ok fine...
oh man...mcm mana nk sesuaikan diri...
mungkin awal 30 saja...erm...kacak...spek hitam lagi...
taxi driver versi ank datuk?
aduhai!

mcm dua org y berbeza darjat bergaul...
sempat lagi monolog...eh...real life ni lebih dr movie noh...
berhadapan ngn sesuatu y menakutkan...jumpa plak sesuatu di luar jangkaan...
inilah hidup...
dia seorang yg peramah dan sangat membantu...
syukur sangat ada org y hantar dan jemput ng ke pusat iv...
dan juga hantar ng ke Putrajaya Sentral masa balik...
at least xperlu lagi risau soal pengangkutan...
hidup ini...mcm ragam...mcm2 rencah...perisa la kot...
hee...tersipu-sipu malu masa blik dr iv...kain ng tersangkut n ng terjatuh
ok baik...julung2 kali terjatuh terduduk di depan org...
nasib masa balik...
nong2...clumsynya...
serius ng malu...
baiklah...ng tidak mahu mengulas panjang tentang soal ini...
heee...terlalu panjang...

berkenaan dengan interview...
tiba2 kasut ng terkeluar...gara2 longgar...eh eh...
kasut saiz lima sumbat tisu pon masih longgar...
nasib ada kawan2 y baik...dan beri tisu utk ng sumbat lagi...
baru selesa jalan...
thanks korang...
kaki pon saiz cinderella...tp tidak mahu la jd cinderella...
bolehkah ng jd sofea yg comel plus cantik n bijak...heee

sepatutnya ng second group...
tp disebabkan ada seorang y lambat...ng terpaksa masuk group pertama...
okay...again...
semuanya adhoc ek?
waduh2...
lepas check dokumen...duduk sekejap...terus dipanggil...
sempat tarik nafas ntah dan hembus ke x...
so fast n furious...

untuk adik2...
masa di ipg...ipta atau ipts...
involve dlm koku ya...banyak2...
dan pastikan penglibatan ada sijil dan paling penting ada state bidang tugas kita...
jd pengerusi or apa...even ajk pon...pls ya...
kena ada bukti hitam putih...
ada marks...
pls mohon sijil...
utk kegunaan nanti...mmg penting...

perjalanan interview...
ng tidak tahu juga bagaimana mahu katakan...
baiklah...pendek kata...
ng bersyukur nah ng dpt bantu kawan yg tidak dapat menjawab soalan panel spp...
soalan berkenaan dengan peraturan am...tatakelakuan dan tatatertib...
ng sudah lakukan sehabis baik...
ng sudah berusaha...
tetapi ng berasa sedih kerana stiap soalan y diajukan...
ng org terakhir y beri pendapat dan ulasan...kerana ng org kelima...
tidak banyak modal untuk ng katakan dan utarakan pendapat kerana...
y lain...lebih2 lagi org pertama, kedua dan org ketiga seolah-olah lontarkan semua poin bg setiap isu...
org keempat boleh dikatakan senasib ngn ng...tp masih ada lagi perkara untuk diulas serba sedikit...
tetapi nong?
nothing to say...
adalah lebih baik sekiranya semua bekerjasama...dan care org keempat dan org kelima...
cukuplah sekiranya beri satu poin dan ulas poin tersebut...
supaya rakan2 yg lain ada sesuatu utk dikatakan berkenaan sesuatu isu...

its okay ng...
ng sudah buat persiapan dan lakukan yg terbaik...
teruskan berdoa dan berdoa la nah...

moga semuanya dipermudahkan...

moga ng dan rakan2 berseperjuangan diberi ruang dan peluang utk menjadi pegawai perkhidmatan pendidikan...
diberi ruang dan peluang untuk mendidik anak bangsa....

moga semuanya dipermudahkan...


No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.