sawaddikah...






Monday, July 4, 2016

Persembahan Nora @ Manora

sawaddikah...

entri kali ini...
ng mahu kongsikan tentang persembahan Nora @ Manora...
maklumkan di rumah ng ada upacara & persembahan Manora pada 29 Jun hingga 30 Jun...
hihi...
tapi baru berkesempatan untuk update...
busy kan Nong?
ehee...ya la kot...

kepada semua readers...
ng cuba cerita briefly k...tentang hal ini...
maklumlah...ng bukannya pakar sangat kalo bab adat2 ini...
tapi...ng akan kongsikan...
perkara yang ng ketahui melalui cerita2 turun-temurun and some reading tntng hal ini...

actually...
Nora atau Manora..merupakan salah satu tradisi orang Thai di negara Thailand...
dan tersebar luas...
jadi...tidak hairanlah jika nampak persembahan Manora di peringkat antarabangsa k!
mean go interlah...
dan tradisi ini juga diwarisi oleh masyarakat atau kaum Siam di Malaysia...

Manora atau Nora...adalah sebuah tradisi & budaya...
kiranya...salah satu simbolik dan identiti orang Thai...
merupakan sejenis tarian...sejenis persembahan...
dan pada masa yang sama juga...untuk tujuan upacara ataupun adat...
dan persembahan Nora ni...ada tarian...lagu2 puisi...yang klasik...
so perlulah hayati baik2 k...dan cuba memahaminya...
sebab disebaliknya memaparkan sebuah kisah or cerita...
yang memberikan pengajaran...teladan dan juga tauladan kepada semua!

eheee...bila cikgu maths berbahasa...boleh tahan juga noh...
gramatisnya! opppss...

baiklah...kembali serius...hihi

Manora or Nora famous di selatan Thailand...dan asalnya dari negeri Phattalung...daerah Barngkaew...for sure sebuah negeri di Thailand...dan based on reading...

kalau dari kisah dulu2...
di sebuah negeri...negeri Phatthalung...rajanya bernama Prakya Saifafard...baginda mempunyai seorang puteri yang bernama Nuan Porng Samlee atau dikenali sebagai Srimala...Srimala merupakan seorang gadis yang sangat cantik...dan  sememangkan hebat menari...memang berbakat dalam tarian...semasa di istana, dia tidak pernah keluar ke mana-mana...hanya di biliknya dan di istana sahaja hinggakan tiada mana-mana pemuda yang pernah melihat dan menatap wajahnya...

Pada suatu hari, Srimala dikhabarkan mengandung...dan apabila ayahandanya mengetahui tentang hal ini...beliau sangat murka kerana Srimala belum berkahwin dan berpendapat bahawa puterinya telah melakukan sesuatu di luar batas...faham2 la kan? ehee...actually Srimala tidak buat begitu pun...tup2...pregnant...
p/s: mohon jangan kecam saya...Nong tulis based on beberapa sumber k!

so...ayahanda tersangatlah murka...dan menghalau Srimala keluar dari negeri...Srimala dibawa oleh arus rakit hinggalah ke Kokyai (nama tempat k!)...so, Srimala stay di sana hinggalah melahirkan anak...dan anaknya seorang putera...diberi nama Thep Singhorn...Srimala telah melatih Thep Singhorn menari...hinggalah Thep Singhorn begitu berbakat dan hebat dalam tarian...Kehebatan Thep Singhorn tersebar luas...hinggalah sampai ke pengetahuan Prakya Saifafard...

Prakya Saifafard berhajat untuk menjemput Thep Singhorn ke istana...dan melihat tariannya...setelah memenuhi permintaan Srimala...Srimala meminta supaya kain putih diletakkan or ditebar (sorry nah...ng tidak sure which term paling tepat)...dari tempat sampan hinggalah ke istana...Srimala meminta begini kerana dia kecil hati sebab ayahandanya menghalaunya keluar dari istana suatu ketika dahulu...

oleh sebab mahu sangat lihat tarian Thep Singhorn, Prakya Saifafard memenuhi permintaan tersebut...dan baginda tidak tahu pun itu ialah permintaan Srimala...puterinya...dan baginda juga tidak tahu bahawa Thep Singhorn sebenarnya ialah cucunya...

so...pada hari2 yang dinanti-nantikan...Thep Singhorn mempersembahkan tarian Nora...dan pada masa itu, Prakya Saifafard begitu teruju melihat kehebatan...keindahan dan kecantikan tarian...malah, semua orang di istana juga begitu teruja melihatnya...oleh sebab begitu berkenan, baginda mengurniakan persalinan kepada Thep Singhorn....dan baginda bertitah bahawa "berpersalinan begini lebih cantik...sesuailah dengan kecantikan dan kehebatan tarian yang dipersembahkan"...dan pada akhir persembahan, akhirnya Thep Singhorn memaklumkan kepada Prakya Saifafard bahawa dia merupakan cucu...memberitahu bahawa dialah putera Srimala...dan sejak itu, Prakya Saifafard membenarkan tarian Nora & Manora di istana dan Thep Singhorn diberi hak dan layanan sebagai seorang putera raja...

begitulah alkisahnya!

p/s jika apa yg ng kongsikan kurang tepat or ada apa2 untuk ditambah...kindly pm ng k...boleh di ruangan chat bar or komen...supaya ng boleh improve lagi...TQSM...

baiklah...so tiba turn utk ng coretkan serba sedikit sal majlis adat dan persembahan Manora di rumah tempoh hari...

pertama...ng mewakili keluarga...ingin merakamkan ucapan jutaan terima kasih kepada semua pihak yang membantu kami sama ada secara langsung dan tidak langsung sehingga semuanya berjalan dengan baik dan lancar...khop khun kah!!

kali ini...ng yang buat sendiri kad jemputan...around 330 keping kad saja...dan orang kampung ada yang just gtau mulut saja...sekrang kan...bukan dikatakan trend...tp kalo ada kad kn mudah...in case bila ke rumah...tiada tuan rumah...boleh kirim or pass saja...dan mudah utk budak2 gtau mereka parents mereka...kot2 lah masa pi...tiada parents diorang kn...hihi

feedback kat jemputan pon ada...
ramai yg mengatakan...

ni tempah kedai mana buat nieh? cute...dan ada kelainan...
hahaha...melambung2 la Nong...
ada orang puji...blushing sekejap! eh...hee

siap ada yg nk ng design n buat kad kawen utk diorang...
tp ng reject...sorry nah...hihi

sebab ng pon masih berjinak2 ngn Publisher...kurang teror lagi...
dan tidak terpikir lagi nk buat bisnes kad...
hihi...
tambah bisnes nanti pening pula...xmenang tangan pula...
cakap mcm busy memanjang...hihi

dan...tadaaa...
ini dinamakan rong Nora...
tempat upacara adat & persembahan Nora...
di luar rumah...
dan bumbung beratap...



simple decoration by Nong...
simple2 nice sudah kan?
bahagian atas...ng gantung burung & bintang kejora eh...
opss!
...n simple shape...
biasalah maths...mana boleh lari ngn shape2 kan...
hihi...shape apalah sgt...just triangle...love n star saja...

untuk tiang2 lak...ng balut dengan kertas mahjung...ng guna cellotape...supaya besi tidak rosak...kna guna skills skit kan...kalo gamkan...nti rosaklah besi2...
and then ng lilit dengan ribbon besar...
warna biru n merah...
sebab kt luar kan...so kalo hujan waktu malam...xla terkoyak kertas...
dan nampak shape2 tu...lebihan kertas yg ng buat "bai si"
so...alang2 terlebih lipat...tempek lah apa yg ada...
decoration juga kan!

maklumlah ng buat within 2 days...curi2 buat masa free...
plus demam, batuk & selsema...combo fever...hihi


tarian berpasangan...


inilah masa scene penglipur lara...
memaparkan kisah seseorang yg malas berusaha...
dan suka memberi alasan pabila melakukan sesuatu...

dan ini pula masa 30 Jun...
majlis adat...
dalam bahasa Thai...panggil "Sord Kreang"
di mana budak yang dilatih Manora...
apabila sampai suatu peringkat umur...
akan diadakan majlis adat dan dipakaikan pakaian Manora...

inilah pakaian...yang dipakai semasa menari Manora @ Nora...

dan ini adat setelah mengelilingi jalan "Rong Nora" sebanyak 3 kali...



ibu bapa budak menyerahkan dulang pakaian Manora kepada ketua adat...
selepas itu budak perlulah meminta restu daripada semua orang yang duduk di Rong Manora...

kemudian, budak akan ditukarkan pakaiannya dan dipakai pakaian Manora...



dipakaian pakaian Manora...

dan...selepas itu, budak perlulah menari Manora di hadapan Nora besar dan persembahkan tarian untuk tontonan...

dan ini antara step2 tarian yang Nong snap!














ada banyak step...
dan masa adik menari hari tu...kira lama la juga...
sejam lebih rasanya!

bukan hanya menari...tetapi perlu juga menyanyi lagu2 puisi...serta menyanyi lagu2 puisi sambil membuat tarian...


kali ni ng upload short video saja k...
ni part last sudah...
so part last tarian yg simple and step yg mudah saja...

video2 lain semuanya MB tinggi...maklumlah lama rakam kan...
nak upload dekat blog xboleh ecxeed 100MB...
nanti nong kongsi ya...

skian saja coretan kali ni...
letih sudah jari-jemari mengetuk papan keyboard...

sawaddikah...
salam sayang drpd Nong






No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.