sawaddikah...






Sunday, October 23, 2016

Recover Soon...

sawaddikah...

hari ini ng luangkan juga sedikit masa...
untuk...
kembali menulis...
rindunya...lama sudah ng tidak mencoret...
lama sudah kan ng tidak beri ruang dan peluang...
utk si hati kecil berbicara....

recover soon... 
i hope my skin will recover soon...


lebih2 lagi...tidak lama sudah...
konvo & dinner sekolah...
of course la mahu nampak cantik...cun...
dan kulit healthy kan...
mudah2an...
seperti dulu...
#satuk#

so ng ada masa lebih kurang 14 hari...
2 minggu...

uwaaa...nanti sukantara tahap 1...sukaneka & sukan tahunan...
so..so...
ng kena lah lipatgandakan usaha utk jaga muka la ya?
pakai cream n sunburn cream?
uhuu...tutup mata...ttp fikiran dan lupakan sahaja...
ehee....
no...no...mana leh ttup fikiran...
len makna pula...hihi

maklumlah muka cik Nong nieh memilih...cerewet n sensitif sungguh...
nak herbal n natural ja...
ehee...
kalo pencuci lak...nk y mahal2...
apakah?

okay...so...
let plan n think about ideas...
how to do...
supaya muka ng recover sebanyak yg mungkin...
rasa healthy...dan kalau boleh...
sudah tentunya nak bersih mulus...
mungkin ke x?
tidak salah kan berharap....
mana tahu dewa dewi bidadari syurga dengar...
bangun pagi...terus flawless,,,
hihihi...

oppsss...mood merapu pula dah...
yay...

okay...kembali serius...

Nong Nit Photiwong...
should....

taraaa....
1. amalkan pemakanan yg sihat...kurangkan makanan berlemak...bergoreng...dan for sure kena banyak makan buah2an dan sayur2an...many types k! esp yg baik utk skin...

2. drink a lot of water...kena minum air suam...at least 1.5 liter sehari....teh hijau tanpa gula...say no to nescafe...mnuman bergas...dan say yes to fresh juice!

3. processed n frozen food...n fast food...kena elakkan...

4. kena rajin buat natural mask lah.,..ehee...baca artikel...dia kata campurkan gel aloe vera...amik dr pokok n pure honey...mix...bg sebati n apply dekat muka...berkesan utk merawat dan menyegarkan kulit muka...so cik ng...mohon rajin2kan diri...kan banyak pokok aloe vera di luar rumah...

5. ehee...ng kena consume pure honey hari2...2 kali sehari...sarapan n before tdo...slain jaga sora sebab banyak guna utk mengajar murid...honey juga bagus utk merawat skin! kalo mahu bibir pinkish gtwo...silalah sapu pure honey pd bibir anda...ehee...

6. tdo dan rehat secukupnya...uhuu...kalo mcm ng ni...susah benar nk tdo...jd powerpuff girl ke apa tah...kalo da lebihan tenaga...celik benar mata...kena betul2 penat...mudah terlentok ja sampai ke pagi...kna lompat bintang la kot petang2...supaya penat skit...nk bilang biri2 or monkey...kurang berkesan sudah,,,tidak juga pejam2 mata...
ada x sudi bed time story? sure...sekejap aja zzzz...ralit...best dgr story...

7. apa ek...ehee...ng kena disiplinkan diri dan amalkn rules yg ditetapkan...
gambateh...
nk bjaya no short cut...
nak cantik mulus kena rajin buat mask...kikiki...

baiklah...skian saja coretan kali ini...

sawaddikah



Friday, October 7, 2016

Coretan Si Hati Kecil...

sawaddikah...

dear belog...dear sweet corner...
lama sudah kan ng tidak mencoret...
lama sudah si hati kecil ini tidak berbicara...

baiklah...pada hari ini...
luangkan sedikit masa...untuk hati ini berkata2...

how to start ek? ehee...baiklah...kita listkan satu2 okay?
ooo...

1. thanks God...ng sangat bersyukur kerana ng sudah memperoleh pekerjaan...bersyukur sangat...kini, ng memasuki fasa baharu kehidupan...dan semestinya ng perlu mendewasakan diri ini...kan3? tapi...boleh aja...kalau nk dewasa fikiran tp kekal kecomelan? eheee...
okay...ng ditempatkan di negeri Selangor Darul Ehsan...masa dapat khabar...tiba2 rasa nk ngs pon ada...disebabkan masa preparation yg singkat lebih2 lagi kami dimaklumkan skul selepas menghadiri orientasi di Klang...masa tu mcm2 bermain2 di fikiran? tmpat stay? mungkinkah ng akn dpt tmpt stay within 1 day? OMG...xdapat bygkn...how to go to skul? mcm mana nk survive? dan mcm2 lagi...

hari pertama ng menjejakkan kaki di Selangor...ng bersyukur sgt kerana semuanya dipermudahkan dan ditemukan dgn org2 yg baik...sungguh ng tidak sangka...betul2 di luar jangkaan...ng berjumpa secara kebetulan dgn sanak saudara isteri sepupu ng yg berada di sana...di highway...tanpa dirancang...mereka bwa kmi mkn bersama2...tunjukkan jalan, steamboat di rumah...dan dan bantu ng carikan bilik sewa setelah dapat tahu ng dapat SKSW...dalam masa sehari ng dapat bilik sewa...tuan rumah sgt baik...dan akak2 yg sewa serumah pon baik...bila teringat tiba2 air mata nk mengalir lagi...ng sangat bersyukur kerana semuanya dipermudahkan...segala urusan dipermudahkan...ng sendiri tidak jangka...terima kasih semuanya...

apabila melapor diri di sekolah...dalam masa seminggu ng mula dapat menyesuaikan diri dgn agk baik...cikgu2 di sana semuanya okay...terasa akrab,,,walaupun baru saja beberapa hari....ng sorang saja di sana...dan rakan-rakan ng yg lain semuanya kawasan lain...jadi, kami terpisah dan masing-masing membawa haluan sendiri...tipulah kalau tidak terasa lonely...nasib ada Phi Vee, anak ibu saudara ng teman ng hampir seminggu di sini...tapi kan, bila Phi Vee balik ja ng ngs sorang2 dalam bilik...ingatkan hati sado...rupanya tidak...kerana ng sorang2 di sini...kawan ntah di mana...tanpa sanak saudara...tanpa adik beradik...tanpa famili di tempat "asing"...menangis...menangis smpi tertdo...rasa sugul...terasa kosong...ng mampu ke?

bila bgn ng cuba bina semula kekuatan...ng cikgu okay? xkn la cikgu nk cengeng kan...dan ng please...ng umo 24 tau! bkn remaja lagi...tapi dewasa...awal dewasa tau! bila kol famili...ng tahu ibu sgt risaukan ng...ng pretend i'm okay...i'm fine...ng xmahu ibu risaukan ng...lebih2 lagi bila ng penah katakan kpd ibu ng mahu membawa diri jauh utk lupakan semuanya...walhal ng tidak berniat utk berkata2 begitu...terlepas kata....ng mahu lupakan perkara yg berlaku..dan pabila ng jauh dr famili sudah pastinya ibulah paling risau...lebih2 lagi apabila melepaskan anknya yang sememangnya tidak seperti dulu...dr seorg gadis yg begitu ceria...mudah gelak ketawa berubah menjadi sugul dan pendiam...walaupun masa itu keadaan ng sudah okay sedikit...tetapi hati ini masih lara...deep hurt...pain inside...teruknya keadaan ng masa itu...teruk sgt...ibu tahu ng sakit...ng terluka...pabila ibu menangis lihat keadaan ng...dari situ ng janji pada diri ng perlu bangkit...ng tidak mahu ibu menangis...bukan sebegini...bukan persis mayat hidup...Tuhan tidak akan uji kita...di luar kemampuan...banyakkan berdoa...lakukan perkara yang baik2...Nong Nit Photiwong! Start new life at Selangor!...

hari bersilih hari...disebabkan kesibukan demi kesibukan...ng lali ngn busy routine...sgt busy...smpai suatu ketika...ng flashback...ng tidak boleh begini...ng manusia...ada hati ada perasaan...bukannya robot...ng fanatik kerja...kerja saja...sampai stress...stress ngn persekitaran murid....stress bila clas out of control...stress bila tahap penguasaan murid sangat lemah dan ng pula stress pabila mereka kurang motivasi utk belajar...tidak pernah rasa begini...sampai ng katakan pada diri...cabarannya...dlu praktikum pon tidak terasa begini....tapi kali ini? adakah ng fail? ng sendiri xpandai atau apa...? rasa kecewa bila bawa BBM ke kelas...sediakan smpi tengah mlm...print out worksheet...tp lesson...hancur! masa lebih...utk bentuk disiplin dan tegur murid bukannya mengajar...ada saja kekangan....roket? sembur naga...berlari? OMG....tidak beri perhatian...just dtng n balik skul begitu saja....adakah disebabkan clas hujung? adakah sebab persekitrn tmpt tinggal? adakah...bermcm2 adakah....bayangkan dlm tempoh dua miggu...almost everyday...ng langsung tidak dapat kepuasan...kenapa dgn mereka? kenapa dgn ng? ng gagal? pabila blik...merefleksi diri...cuba approach mereka...guna pendekatan hati...dari hati ke hati....beri motivasi...beri galakan...yg penting galakkan mereka hadir ke sekolah...dan at least they learn something di sekolah...walaupun sedikit...dan bentuk tingkah laku dan peribadi...mungkin kanak2 perlukan kasih syg di sekolah....mgkin mereka ada masalah tersendiri...dan ng seharusnya berusaha bukannya membiarkan...teach the ways they learn! dan jgn sesekali guna kekasaran dan kekerasan...berikan kasih syng...dan banyakkan bersabar.....

saban hari...ada sedikit perubahan...ng bersyukur nah...mereka mula involve...mula belajar dan membuat kerja sekolah...tetapi kanak2 ini ada juga hari2nya...bila mood nakal mereka kembali...beli mood nak main datang...aduhai! berlari2 pula....huhuhu....

namun...walau apapun berlaku...ng tidak mahu mengalah kah...ng mahu terus berusaha dan berusaha...at the end ng mahu mereka menjadi kanak2 yg baik...kanak2 yg bersemangat utk belajar...ini tekad ng...dari segi akademik...ng juga akan berusaha...at the end, mereka perlu tahu membilang dan tahu basic tambah dan tolak...tetapkan matlamat yg simple dlu ng...moga ianya tercapai...yg penting sikap...bentuk sikap dan keperibadian murid!

bnyak lagi ng mahu ceritakan...eheee...now...ng happy dengan life ng sekarang...dan ng mahu enjoy kerja...chayok2 Nong Nit Photiwong!

STATUS HATI: BERI PELUANG UNTUK DIRI!