sawaddikah...






Sunday, March 6, 2016

Bicara Si Hati Kecil...

sawaddikah...

hai semua...apa khabar?
ng doakan kalian sihat sejahtera dan dimurahkan rezeki...

sudah lama kan ng tidak meluahkan kata2...
sudah lama juga jari-jemari ini tidak menari2 di atas keyboard...

baiklah...
ng mahu ambil kesempatan ini untuk meluahkan rasa...
untuk si hati kecil berbicara....

tahniah ya kawan2 y sudahpun posting....selamat berkhidmat ya geng2 sarawakian dan juga rakan2 SJKC....gunalah hati y ikhlas untuk mendidik anak bangsa kita...jadilah guru y kreatif dan inovatif...

untuk rakan2 sabahan...sabar k...sekurang2nya korang sudah iv...dan sudah tahu keputusan iv...tinggal saja penempatan...doa dan terus berdoa...

untuk rakan2 SK Semenanjung dan juga SKJT...termasuk diri ng la kan...sabar ya...sabar itu indah...iv belum...penempatan pun belum..ingatlah nah...perancangan Tuhan terbaik untuk kita semua...dan setiap y berlaku pasti ada hikmah di sebaliknya...gunakan masa yang ada...sebanyak mungkin untuk timba lagi pengetahuan dan juga pengalaman...sama ada dlm bidang y diceburi ataupun luar bidang kita...guna masa y ada sebanyak mungkin di samping org y kita sayang...sbb kita tidak tahu apa y akan berlaku pada masa hadapan...lakukan y terbaik untuk hari ini...saat ini dan detik ini...teruskan berdoa...

kali ini nong mahu kongsikan apa y ng lakukan...
disebabkan anggur lambat berbuah...
heee...so kenala pandai cari inisiatif....
cikgu kan perlu kreatif...plan A tidak berjalan...how about plan B and plan C...?

hendak seribu daya...tak hendak seribu dalih...
jika kita mahukan sesuatu...perlunya ada usaha dan disiplin diri kan?jika tidak...seribu satu alasan diberikan...

lama juga ng berehat...lepas internship bulan Nov...ng berehat hinggalah Disember...
masa tu...ng banyak habiskan masa untuk try itu ini...
bungala...craft itulah...inilah...
guna bahan2 terpakai...sayang kalo dibuang...lebih baik reuse...save kos dan dapat kepuasan diri lak tu...
dan pada masa y sama ng banyak buat preparation utk iv...sebab dlu senior2 iv bulan Nov...
tapi bila batch kami...banyak perubahan y berlaku...
banyak sangat...hinggakan tak terjangka apatah lagi dijangka...
sampai penat membaca utk iv...tapi apapun...ng kena ingat...disiplin diri..teruskan membaca...walalupun sedikit...disiplin itu penting...

dan awal dis...ng apply guru ganti...tapi tidak dipanggil hingga kini...penah juga ng pergi PPD tanya pasal hal ini...mereka kata belum ada peruntukan...dan bila ng tahu peruntukan sudah ada...tapi ng still tidak dipanggil...mayb sebab y kurang guru2. BI...major ng maths...mungkin bukan rezeki kan...
baiklah...its okay...ng sudah usaha rite?usah kecewa...

disebabkan banyak free time...ng create blog pendidikan...ng harap suatu hari nanti blog itu akan aktif...penuh dengan info2 pendidikan dan juga idea2 tentang pelaksanaan PdP...bila pkir dan timbuhnya idea "Aha..."ng harus buka page di Facebook...supaya perkongsian ng lebih menyeluruh...mesra pengguna dan dapat penuhi cita rasa masyarakat...maklumla sekarang ni boleh dikatakan semua ada akaun FB...jadi manfaatkanlah...lagipun...ini salah satu azam 2016...kalo ada page...bolehlah ng kongsi bahan2 y ng buat dan juga idea2 ng...mana tahu bermanfaat kan...

TAHUN 2016....
pada mulanya ng plan mahu bekerja luar...tapi atas permintaan orang kampung, ng kuburkan saja hasrat hati setelah ng pertimbangkan beberapa aspek...orang kampung mahu ng buka tuisyen dan ajar anak2 mereka...ng akui nah...ngan tuisyen sahaja...berapalah y dapat...niat di hati ng mahu kumpul sebanyak mungkin wang...sebab nanti bila iv...kalo kena iv jauh...dan juga bila penempatan...semuanya perlukan wang...sejumlah wang....ng kalo boleh tidak mahu menyusahkan ibu bapa...

tetapi...bila guna hati dan perasaan untuk menilai...kalo ng ajar tuisyen...sekurang2nya ng dapat membantu kanak2 di kampung....pupuk minat mereka supaya menimba ilmu...dan diri ng juga akan belajar dan terus belajar...asah lagi kemahiran....nanti kalo kerja...terdetik di fikiran ng...mampukah untuk ng memberi khidmat komuniti...berbakti untuk kampung sendiri bila bekerja nanti...?kalo dekat mungkin masih boleh...tetapi kalau jauh? mesti sangat sukar....

sekarang...darjah 1 hingga darjah 6 ng ajar...dan bilangan murid ng so far 16 orang...this week dengar kata ada lagi mahu masuk...tuisyen pukul 4.30 petang hingga 6.30 petang...untuk murid2 year 6...mereka balik lewat setengah jam...sampai pukul 7 petang...hari Sabtu Ahad...ng ajar year 1 & 2..hari Isnin & Rabu ng ajar year 3 & 4...dan hari Selasa & Khamis lak ng ajar year 5 & 6...seminggu 2 kali...cukup lapan kali baru buat payment...ng ajar MT and BI...BI sebab permintaan...mahu ng ajar BM juga...tapi memang tidak sempat...sambil2 ajar BI sebenarnya ng ajar BM juga...

soal yuran...selalu kena tegur...mereka kata kenapa ng ambil murah sangat...just RM 15 per head for one month...jadi apa y ng dapat? ramai juga persoalkan hal ini...

ng peroleh kepuasan diri...sekurang2nya ng boleh membantu mereka...rata2 budak di kampung kurang minat belajar...ng sangat terkejut bila operasi asas maths...tambah pon masih terkapai2...even...cara mahu membilang dengan jari...English? sangat lemah...
awal2...terasa stres juga...macam2 pendekatan dan strategi yang diambil...hinggakan ng rasa obj PdP kurang tercapai...handphone ng sekarang...penuh ngn apps English...dan kini banyak yang ng belajar...do some reading...dan berfikir dan berfikir...everyday berfikir...hehe
dan tercetus idea untuk ng bina bahan2...resos pemb...ada juga bahan y ng tidak penah terpikir sebelum ini...
memang benar...bila berhadapan dengan kekangan...otak kita akan berfikir untuk menyelesaikannya...dan tercetus la idea2 kreatif...haha...kreatif ek? persoalan di sini...

sekiranya murid xmampu belajar cara y diajar oleh guru...
guru perlu peka cara murid belajar...

find out kekuatan...kelemahan...gaya pembelajaran mereka...

bila ajar...nampak peningkatan mereka...rasa gembira mah...
dan sangat bersyukur...

soal ini...thanks nah phi...sebab selalu beri2 kata semangat untuk ng...tidak jemu memberi idea2 dan selalu dengar coletah ng...

phi selalu tanya..."apa y ng mahu lakukan...bagaimana strategi...pelaksanaan ng berjaya x?..."

heee...thanks nah...

bukan pensyarah y menyoal...tapi kekasih hati la plak?
opss pemantauan ek ni?
haha...

taraaa...selain tuisyen...ng buka la juga bisnes...
hehe...goreng keropok ikan...bungkus...dan jual sebungkus RM 1....jual dekat kedai mak saudara...dapatlah juga untung sedikit...dan ng beli makanan y yummy...seperti Apollo...coklat...Cloud 9...sumi letak dekat kedai...jual...at least xkan rugi...sebab lambat expired...dapatla juga dari situ sedikit income...dulu penah juga jual bihun goreng dan nasi goreng & roti bakar...tapi agak memenatkan...kadang2 dapat jual...kadang2 tidak...perlu bangun awal pagi...dan prepare...agak penat juga sebab pagi2 kan kemas rumah n so on...jadi Cinderella...hehe...Cinderella versi baru xda mak tiri k!

haha...dlu masa praktikum dapat title Cikgu Comel...sebab suka sangat buat benda comel...hehehe
mohon angkat bakut sekejap...
so Nong...guna bakat y ada...kreativiti sendiri...
hasilkan bahan y menarik and jual....
hehe...jual lagi...
sambil isi masa lapang...lakukan apa y minat...dapat juga sedikit income...
jual jadual la...papan putih mini la...buku nota comel...board sifir...
macam2 jual..
sasaran...murid sekolah...hahaha...
budak suka benda comel...buat benda comel dan jual...
tapi bukan sebarang jual k...hehe...
semuanya boleh guna...
board sifir ng comel tau...hopefully dapat pupuk minat mereka ingat sifir...
boleh jawab automatik bila ditanya...

hehe...apa lagi ek?
page ng...
pada mulanya...ng buka page untuk ng kongsi bahan PdP...dalam bentuk photo...JPEG...kdng2 PNG...
sediakan nota2 y menarik supaya murid2 berminat untuk belajar...
dan bila kerja nanti ng sudah ada resos...
sudah ada BBM...
ada BBB...
bila mnyedoakan nota2...banyak juga ng belajar...membaca semula...buat pelbagai rujukan...supaya nota yg dihasilkan mudah difahami...dan padat dengan maklumat...
lagipun bila kerja nanti...
berapa banyaklah masa y ng ada...
sebab tugas guru bukan sekadar mengajar dan mendidik di dalam kelas...
tetapi juga di luar bilik darjah...
dan ditambah juga dengan kerja2 perkeranian dan pengurusan fail....
so...gunakan ruang dan peluang ini...dengan sebaik mungkin....
beri manfaat kepada diri ng sendiri...murid2...guru2...dan juga ibu bapa...
sharing is caring kan...

kini...page ng sudah 2 bulan lebih...dan follower 16k +++....tidak sangka juga akan seramai ni...sebab masa buka page dlu ng hanya invite rakan2 y ng rapat saja...

masa awal2 buka page...ada juga pm ng...tanya masa ada ng berminat untuk hasilkan karya...hasilkan buku sendiri...tapi ng tolak...
sebab ng baru belajar...masih lagi setahun jagung...dan perlu timba lagi pengetahuan dan pengalaman utk hasilkan karya kan...
yup...perancangan untuk jangka masa depan...compile bahan yang ng hasilkan sendiri...mana tahu nanti terdetik hati untuk hasilkan buku...tup2...di pasaran ada buku2 yg ditulis oleh Nong....heee...nanti2kn....xsalah kan berangan2...kerana dari angan2...boleh menggapai impian...

dan memandangkan ramai y request softcopy...last2 ng pikir...kalo gitu ng jual softcopy BBM...sekurang2nya dapat juga income...dan ng boleh gunakan wang yang diperoleh untuk penyediaan resos dan bahan bantu mengajar....maklumla nanti bila awal posting mayb sebulan atau dua bulan xsapat gaji kan...silap2...kalo pengurusan lambat dan tidak efisien mungkin jadi 3 bulan...ng tidak mahu students terjejas disebabkan ng berjimat cermat sementara dapat gaji nanti...so better ng do something kan...

dan phi cadangkan supaya ng jual softcopy...phi kata beramal...amal juga...kongsi kongsi juga...tapi ng harus tahu dan sedar apa y ng perlu...letakkan prioriti dan grab peluang...
ini pon idea phi juga...

hehe...tukang beri idea betul phi...
pemikiran phi...jauh lebih matang...
ng bersyukur ada phi...
thanks nah kah....

itu saja yang ng lakukan sekarang....

sekian saja coretan ng kali ni...hee...

sawaddikah...





No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.