sawaddikah...
sementara tngu iv...
mcm2 resepi y ng cuba
haar...maklumla kan...
dok umah saja..of course a bosan...
so lebih baik buat makan2...
at least dpt tunjuk skill utk ibu dan ayah...
dan mengenyangkan perut si adik2...y sememangnya kuat makan...
baiklah...hari ni...ng sediakan resepi sendri...
yum2...
cucur ikan bilis versi cik Nong...
bahan2...
4 ulas bawang putih...
2 ulas bawang merah kecil...(dipotong halus)
segenggam ikan bilis...
1 sudu besar planta...
2 sudu besar gula...
3/4 sudu besar garam (kalo guna garam kasar tumbuk bagi halus ya)
1/2 sudu kecil cili kering yang dikisar
300g tepung gandum
3 helai daun bawang (dipotong halus)
lobak merah (dipotong halus)
secubit lada putih
secubit serbuk penaik
air secukupnya...
cara-caranya...tadaaa....
1. basuh ikan bilis......pastikan minyak betul2 panas...pabila minyak sudah panas...ng masukkan planta...biar cair...lepas tu...barula masukkan ikan bilis...ikan bilis tu goreng sekejap ja...separuh masak gtwo...
2. tumbuk ikan bilis tadi sekali dengan bawang putih...xperlula lumat sangat k...ikut kesesuaian...
3. masukkan tepung gandum, gula, garam, lada putih, serbuk penaik dan cili kering yang dikisar ke dalam mangkuk adunan...gaul bagi sebati...
4. masukkan ikan bilis yang ditumbuk, bawang merah, lobak merah dan daun bawang yang telah dipotong halus ke dlm mangkuk adunan....gaul sebati
5. kemudian...barulah masukkan air...kalo nak buat mcm cekodok...xperlula air banyak sangat...(guna sudu)
tapi...kalo mahu buat mcm cucur udang dekat pasar malam lebihkan air...biar adunan cair sedikit...n guna senduk...
kalo nong...nong prefer mcm pasar malam...sbb lagi yummy...n xperlula tunggu lama...n then cicah dengan sos n mayonis pon ok...tapi nong buat sos cili sendiri...lagi yum2...
6. pabila masak...pastikan minyak betul2 panas k...supaya cucur y dibuat tidak serap minyak...goreng hingga kemerah-merahan...maka...dapatlah cucur y lembut tapi ranggup...
nanti ng upload gambar k...
hehehe...
ralit masak hingga lupa snap gambar spt slalu...
selamat mencuba...
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.